“Het hokje ‘vrouw’ loslaten heeft me zoveel rust gegeven”

Non-binaire mensen over queer joy

Leestijd: < 1 min

Non-binair is geen look, geen vastomlijnd hokje en zeker geen trend. Zes enby’s* over de zoektocht naar hun ware zelf. Vandaag het verhaal van freelance event manager Joy (23) (zij/haar, hen/hun).

“Mensen zeggen altijd dat ik echt de belichaming ben van mijn naam, Joy. Een wandelend zonnetje. Ik merk dat zelf als ik een goed pak draag, zeker als ik dan ook nog hakken aan mijn voeten heb. Dan voel ik het zelfvertrouwen echt in mijn hele lichaam. Op die momenten, dat ik me sterk en lekker in mijn vel voel, ben ik het gelukkigst.

Een jaar geleden voelde ik een klik met de genderfluïde identiteit. Ik wissel van kinds af aan al heel erg tussen masculiene en feminiene energieën maar ik durfde dat recentelijk pas echt te omarmen. Mijn vrienden en mijn moeder weten inmiddels dat ik genderfluïde ben, maar de rest van mijn familie nog niet. Ik zie deze publicatie dan ook als een coming-out naar hen. Natuurlijk is dat spannend, uit de kast komen, maar door het niet te doen weerhoud je je ook van volledig jezelf zijn. Ik zie nu echt mezelf. Kleine ik zou erg trots op mij zijn.

Joy
Joy door Bete van Meeuwen.

De fluïditeit in het ervaren van masculiene en feminiene energieën vind ik moeilijk uit te leggen. Dan moet je je namelijk ook afvragen wat mannelijkheid en vrouwelijkheid überhaupt is en daar heb ik geen antwoord op. Ik voel me gewoon krachtig in beide energieën

Het geeft me zoveel rust dat ik voor mezelf het hokje vrouw heb kunnen loslaten, al vind ik het soms nog jammer dat ik wel zo gezien word. Gelukkig heb ik nu ook veel fijne mensen om me heen die mij accepteren en zien zoals ik ben.”

*Enby is de fonetische uitspraak van de letters nb die staan voor non-binair.

Beeld: Bete van Meeuwen / Muah: Sylvia Mercera / Hair artist: Sadryone Maduro

Powered by Labrador CMS