“Het hebben van een kind is ons echt meegevallen”

Zoontje Stach doet de macarena in zijn slaap

Leestijd: < 1 min

De schoonzus van nieuwbakken vaders Jean-Micheal en Kasper gaf hun levens een nieuwe wending. “Bij mij ging de waterkraan open.”

In september 2020 verwelkomden Jean-Micheal Veen (32) en Kasper van der Zwaan (31) hun kind Stach (1) in de familie. Stach heeft Veen als achternaam maar Kasper is Stachs biologische vader. Dat zit zo: “Wij zijn beiden, juridisch, de ouders van Stach. Maar Jean-Micheal heeft als eerste de vrucht erkend en zo ouderlijk gezag gekregen. Dat kan alleen als de draagmoeder niet getrouwd is. Kasper moest daarna dus zijn eigen kind adopteren. In Nederland kan een kind maar twee wettelijke ouders hebben – dus moest de draagmoeder eerst juridisch afstand doen van Stach.”

"De schoonzus van Jean-Micheal vond het heerlijk om zwanger te zijn van ons kind”

Die draagmoeder is de schoonzus van Jean-Micheal en stelde zélf voor om dit hele traject samen in te gaan. En de twee hebben op familiebarbecues niet aanhoudend lopen jammeren dat ze zo graag een kindje wilden. “Zij is bijzonder altruïstisch ingesteld en vond het heerlijk om zwanger te zijn van ons kind.” Jean-Micheal kon zich een leven zonder, maar ook mét kind wel voorstellen, maar Kaspers kinderwens was wel heel prominent aanwezig: “Toen zij ons voorstelde om een kind voor ons te dragen, ging bij mij de waterkraan open.”

Stach is vernoemd naar zijn 17-jarige naamgenoot die in Jan Terlouws Koning van Katoren zeven opdrachten moet vervullen om koning te worden. De opdracht die Stach Veen goed onder de knie heeft, is het vullen van zijn luier. “Met iedere keer weer nieuwe kleurschakeringen! Het hebben van een kind is ons echt meegevallen. Wij kregen in het begin kraamzorg en dat hebben we 50/50 verdeeld: ’s ochtends bij de draagmoeder en ’s middags bij ons en Stach. Hij slaapt lekker door, met af en toe wat spookdromen. We hebben hem al wel na twee weken in zijn eigen kamer gelegd – we hadden gelezen dat je je kindje zes maanden op je eigen slaapkamer moet houden maar Stach is nogal bewegelijk en danst het liefst de Macarena in zijn slaap…”

Philips Avent Slimme Videobabyfoon
De Philips Avent Slimme Videobabyfoon.

Baby in beeld

Jean Micheal en Kasper maken gebruik van de Philips Avent Slimme Videobabyfoon. Hiermee houden ze een oogje in het zeil en kunnen ze meedansen met Stachs nachtelijke moves, zonder hem daarbij wakker te hoeven maken. Deze full HD-babymonitor beschikt over true talk back-techniek: zo praat en luister je tegelijkertijd naar het kindje. Ook kun je er zelf (slaap)liedjes mee opnemen om bij het slapen gaan af te kunnen spelen.

Adviesprijs: €299,99. www.philips.nl

Beeld: Daniel Wolters

Powered by Labrador CMS