Grootste Progress Pride-vlag ter wereld te zien in Amsterdam

Initiatiefnemer Brian Fernandes vertelt

Leestijd: < 1 min

Het lijkt wel alsof de parkeergarage aan de Amsterdamse Marnixstraat er speciaal voor is gemaakt: het welbekende ronde gebouw met in de plint het populaire café-restaurant Waterkant is vanaf 30 juli het decor van de grootste Progress Pride-vlag van de wereld, met een omvang van 82 bij 18 meter. Initiatiefnemer Brian Fernandes vertelt waarom hij dit zo belangrijk vindt.

Zaterdag 30 juli wordt de grootste Progress Pride Vlag van de wereld onthuld op de parkeergarage van Q-Park aan de Marnixstraat, boven het populaire en centraal in Amsterdam gelegen Waterkant. De vlag, met een formaat van 82 meter bij 18 meter, hangt daar ter gelegenheid van Pride Amsterdam.

“De discussie over lhbtqia+-’ers in de huidige wereld wordt steeds heftiger en velen voelen zich niet meer veilig. Daarom is het zo belangrijk dat we onze aanwezigheid met deze grootste Progress Pride Vlag zichtbaar maken”, zegt Brian Fernandes, initiator van de vlag en eigenaar van Waterkant. De grootste Progress Pride Vlag van de wereld is mede tot stand gekomen dankzij de medewerking van Q-Park, Stichting Pride en Gemeente Amsterdam. Pride Amsterdam start 30 juli en duurt tot en met 7 augustus en heeft dit jaar het thema ‘My Gender, My Pride’.

Hoe groter de vlag, hoe krachtiger de boodschap

Brian Fernandes: “Ik ben in Suriname geboren en queer. Het is geen wonder dat het streven naar inclusie en diversiteit voor mij belangrijk is. Ik wil graag dat deze waarden gedeeld worden door het personeel én de gasten van Waterkant. Om die reden is Pride Amsterdam voor ons een belangrijk evenement. Een moment van bewustwording omdat de discussie over de gelijkwaardigheid van lhbtqia+-’ers in de huidige wereld steeds heftiger wordt en veel minderheden zich niet meer veilig voelen.

Daarom is het zo belangrijk dat we ons gebied markeren waarbinnen we ons veilig kunnen bewegen en onze aanwezigheid zichtbaar maken. Een vlag is daar uitermate geschikt voor. Een witte vlag staat voor vrede, rood-wit-blauw is voor velen een veilig thuis. Hoe groter de vlag, hoe krachtiger de boodschap. Met deze grootste Progress Pride Vlag ter wereld zeggen wij: Amsterdam is tijdens Pride een veilige ruimte. Hier kun je zijn wie je bent en liefhebben wie je wilt.”

Fotograaf Spencer Tunick’s blote billen

Fernandes raakte al jaren geleden geïnspireerd door de uitdagende rondingen van het Q-Park gebouw (1972, Piet Zandstra): “Ik vind het een van de mooiste gebouwen van Amsterdam. Die rondingen zijn als fluwelen billen, omhooggehouden door de pilaren eronder. Ik kan me nog herinneren dat op een vroege zomerochtend in 2007 ik na het stappen naar huis fietste en dat het een drukte van jewelste was in die bogen. Fotograaf Spencer Tunick (die op 17 september 2022 in Galerie Reflex Amsterdam zijn eerste solotentoonstelling in Nederland opent) was er bezig met een van zijn projecten en er stonden in de openingen allemaal naakte mensen met blote billen zichtbaar tegen de railing. Fantastisch!”

Hij vervolgt: “En zo is het dat ik op een dag dit voorjaar opeens in deze rondingen de Progress Pride Vlag zag. Naar mijn weten wordt dit veelzijdige gebouw voor het eerst sinds het project van Tunick weer eens aangekleed. Nu niet met blote billen maar met deze veelkleurige, belangrijke vlag. Het was meant to be dat 15 jaar later mijn Waterkant gekroond wordt met de grootste Progress Pride Vlag ter wereld”, aldus Fernandes.

Waterkant Pride

Samen met het Waterkant Branding Team heeft hij vervolgens het idee uitgewerkt voor deze unieke vlag. Tijdens Pride Amsterdam worden er diverse evenementen bij Waterkant georganiseerd met o.a. IQMFF, House of Arts en Bar Pamela. Zie ook: www.waterkantamsterdam.nl/pride.

Waterkant
Een mockup van de vlag, gemaakt door Studio Pieter Jan Boterhoek
Powered by Labrador CMS