Groningen krijgt eigen Pride-festival

Eind mei is het al zover

Leestijd: < 1 min

Grunneger Pride! Dat is de naam van het eerste Pride-festival in de stad Groningen. Er is zeker ruimte voor een feest, maar de organisatie wil terug naar de kern: ze organiseren liever een protestmars waarin ze opkomen voor minderheidsgroepen.

In de laatste week van mei wil de organisatie van wat officieel Queer Pride is gaan heten, zich hard maken voor LHBTQ-rechten in Groningen. Die organisatie bestaat tussen negen personen tussen de 20 en 30 jaar. Ze kwamen het afgelopen naar buiten met het nieuws.

Bestuurslid Maaike Wibbens benadrukt dat de Pride in Groningen er anders zal uitzien dan de bekende botenparade in Amsterdam. “De Pride die we allemaal kennen, is volgens ons te veel gericht op feestvieren. Wij willen terug naar de basis van de Pride. We willen demonstreren voor de rechten van minderheidsgroepen.

Anti-kapitalistisch
Volgens Wibbens is de Groningse Pride anti-kapitalistisch. “Veel grote bedrijven sponsoren de Pride Amsterdam eenmalig en doen vervolgens weinig om de situatie van de minderheden echt te veranderen. Wij willen het doen met kleine subsidies en lokale donaties.”

Echt veel concrete plannen zijn er nog niet. Wel ideeën, voor filmavonden, stadswandelingen met een gids en discussie-bijeenkomsten. Wibbens en consorten willen graag ruimte laten voor initiatieven vanuit andere LHBTQ-groepen. “Natuurlijk moet er ook ruimte komen voor een feest, maar dat gaan wij niet zelf opzetten.”

Eenheid
Met de viering van Grunneger Pride hoopt Wibben dat er weer meer eenheid komt in Groningen. “De groep LHTB'ers is hier groot, maar helaas uit elkaar gevallen. Wij hopen dat we met de Pride in Groningen deze mensen weer bij elkaar kunnen brengen, om zo onze stem te laten horen."

De organisatie hoopt het geld voor de Pride bijeen te brengen met een crowdfunding-actie. De Provinciale Statenfractie van GroenLinks in Groningen zegt zich hard te gaan maken voor een subsidie voor de Grunneger Pride.

Bron: Dagblad van het Noorden

Powered by Labrador CMS