Roze burgemeester

Gilbert Isabella: “Voor de zichtbaarheid helpt het dat de burgemeester homo is”

Leestijd: < 1 min

Nederland mag zich gelukkig prijzen met meerdere LHB-burgemeesters. Met hun zichtbaarheid dragen zij bij aan een tolerant klimaat binnen de gemeente. Vandaag delen we het verhaal van Gilbert Isabella (60, PvdA). Hij is sinds 2019 burgemeester van Houten (Utrecht) met 50.000 inwoners.

“Als je me nu ziet, herken je mij niet als Antilliaan – ik had vroeger een enorm afrokapsel. Ik ben in Zeist opgegroeid als kind van een Curaçaose vader en een Nederlandse moeder. Ik kwam als driejarige naar Nederland en ben er dus wel aan gewend geraakt dat mensen naar je kijken en zeggen: ‘Hey, dat is een halfbloedje’.

De ontdekking dat ik op mannen val, leverde mij alweer een uitzonderingspositie op. Rond mijn 20ste kwam ik uit de kast – dat ging vrij soepel. Ik was net aan het studeren. Je leert allemaal nieuwe mensen kennen, ontdekt de roze wereld. Dat gun ik iedereen. Ik ging naar de RoXY, de iT en de Roze Wolk [de eerste gayclub van Utrecht – red.]. Dat was theáter! Dat missen studenten nu.

“Ik ben supergevoelig voor jongeren die gediscrimineerd worden en ga het gesprek daarover nooit uit de weg”

Ik ben supergevoelig voor jongeren die gediscrimineerd worden en ga het gesprek daarover nooit uit de weg. Als Rijksvertegenwoordiger voor Bonaire, St. Eustatius en Saba liep ik op Bonaire vooraan bij de eerste mars op Wereldaidsdag. Dat was daar voorpaginanieuws. In mijn tijd als wethouder in Utrecht ging ik tijdens de campagne met een folder op pad – vertaald in het Arabisch, het Berbers en in andere talen – over mijn inzet op het terrein van de lhbtq-gemeenschap.

Ik stond ook als eerste bij het homostel dat in 2012 werd weggepest uit Leidsche Rijn. Niet omdat het in m’n portefeuille zat, maar omdat ik mij onderdeel voel van de gemeenschap. Toen twee meisjes die elkaar een kus hadden gegeven in de Albert Heijn daarop waren aangesproken, twitterde ik: ‘Ik geloof dat ik al mijn vrienden maar eens ga oproepen om tijdens het boodschappen doen in #AH elkaar even te zoenen. Lekker vol op de bek!’ Als burgemeester zou ik dat niet zo gauw doen – dan ga je eerder op bezoek bij de filiaalmanager. Je hebt toch meer de rol van verbinder; burgervader voor álle inwoners.

Voor de zichtbaarheid helpt het wel dat de burgemeester homo is. We hebben veertien geloofsgemeenschappen in Houten, ik ben altijd verrast hoe groot hun aanhang hier is. Niet in alle religieuze gemeenschappen is het vanzelfsprekend dat mannen met mannen zijn. Maar zij krijgen wel allemaal een burgemeester op bezoek die, als relaties ter sprake komen, gewoon zegt dat hij een vriend heeft.”

Beeld: Chris & Marjan 

Powered by Labrador CMS