Gianni Versace in Groninger Museum: grootste expositie ooit

Bekijk hier alvast een voorproefje

Leestijd: < 1 min

25 jaar na de dood van de excentrieke Italiaanse ontwerper Gianni Versace is in het Groninger Museum een retrospectief te zien waarin alle hoogtepunten uit zijn modecarrière zijn te zien. Zaterdag 3 december gaat kleurrijke en gewaagde tentoonstelling van start.

Gianni Versace staat weliswaar bekend om zijn kleurrijke couture, maar een van de pronkstukken van de expositie Gianni Versace Retrospective in het Groninger Museum is The Dress, de jurk die zorgde voor een mediahype en actrice Liz Hurley in een klap wereldberoemd maakte.

In 1994 vergezelde de toen nog onbekende actrice Liz Hurley de immens populaire acteur Hugh Grant op de rode loper van de première van de film Four Weddings and a Funeral. Het gesprek van de dag destijds? Niet Grant, noch de film, maar That Dress. Hurley droeg een creatie van Gianni Versace: een zwarte zijden jurk met aan weerszijden grote gouden veiligheidsspelden.

De ontwerpen van Gianni Versace

De jurk is volgens de curatoren van deze tentoonstelling, Gianni Versace-experts Karl von der Ahé en Saskia Lubnow, hét kledingstuk om de impact van Gianni Versace als ontwerper te illustreren. That Dress is in bruikleen van Metropolitan Museum of Art in New York.

Een van de andere hoogtepunten uit de tentoonstelling is de catwalk waarop de belangrijkste looks uit de Freedom collectie uit 1991 te zien zijn: de modeshow die supermodellen Cindy Crawford, Naomi Campbell, Linda Evangelista en Christy Turlington wereldberoemd maakte.

De kracht van media

De kracht van media begreep Gianni Versace als geen ander. Hij legde het fundament voor de rol van influencers van nu. In plaats van modejournalisten zette hij beroemdheden tijdens zijn shows front row. Hij liet ze bovendien outfits dragen op rode lopers en tijdens optredens.

Rapper 2Pac droeg regelmatig zijden blouses van Gianni Versace bij optredens en trad ook op tijdens Gianni Versace’s modeshow in Milaan in 1996. Het bleek dé manier om het grote publiek te bereiken.

Meer dan ontwerpen

Naast couturestukken laat Gianni Versace Retrospective met boeken, campagnebeelden en andere objecten de veelzijdigheid en impact van de Italiaanse modeontwerper zien. De tentoonstelling is opgebouwd rond zijn bronnen van inspiratie.

Iedere tentoonstellingszaal heeft een eigen, unieke aankleding. Zo is er een ruimte die de Amerikaanse popcultuur van de jaren negentig eert, met muziek van Elton John en werk van Andy Warhol. Warhol was een grote inspiratiebron voor Gianni Versace. Hij ontwierp bijvoorbeeld een op Warhol geïnspireerde popart-jurk, met de beroemde zeefdruk op de stof, die ook te zien zal zijn.

Gianni Versace en Alessandro Mendini: tijdgenoten

De Italianen Gianni Versace en Alessandro Mendini, de architect van het Groninger Museum, waren tijdgenoten. Het is heel aannemelijk dat zij elkaar gekend hebben. Ze werkten allebei in Milaan in de jaren tachtig en negentig.

Bovendien is het bekend dat Gianni Versace ontwerpen van Mendini bezat. Zo werden er in 2005 een aantal objecten geveild uit Versace’s woning in New York, waaronder twee glazen vazen van Mendini.

Over Gianni Versace Retrospective

Met Gianni Versace Retrospective brengt het Groninger Museum de carrière van de excentrieke Italiaanse modeontwerper Gianni Versace, een van de meest invloedrijke couturiers ooit, tot leven.

In de kleurrijke, gewaagde en emotionele tentoonstelling neemt het Groninger Museum bezoekers mee in een wereld van extravagante kleding en uitbundige catwalkshows, waarin mode, pop en design op spectaculaire wijze samenkomen.

Vooruitstrevende ideeën

Nog nooit eerder zijn er zoveel objecten uit zijn collecties en leven tentoongesteld als in het Groninger Museum. Gianni Versace werd 25 jaar geleden vermoord, maar zijn vooruitstrevende ideeën zijn nog steeds voelbaar in het modebeeld van nu.

Gianni Versace Retrospective is te zien in het Groninger Museum van zaterdag 3 december 2022 t/m zondag 7 mei 2023. Kijk voor meer informatie en tickets op de website van het Groninger Museum.

Dreamrealizer
No Title
Silk Shirt Army
Dreamrealizer
Silk Shirt Army
Silk Shirt Army
Dreamrealizer
Vittoriano Rastelli, Gianni Versace en zijn modellen, Milaan, 1 maart 1991
Liz Hurley in The Dress, naast Hugh Grant
Pop Art
Magna Graecia
Foto: Joop van Putten
Gianni Versace met zijn medwerkers
Campagnebeeld Andre Rau Lor Dor Miami
Powered by Labrador CMS