Geen uitsluiting in de schaaksport: kom woensdag naar de ‘schaakmob’ bij Het Lieverdje

Leestijd: < 1 min

De Internationale Schaakbond heeft besloten om trans vrouwen uit te sluiten bij de vrouwencompetitie en trans mannen hun eerdere titels te ontnemen. Lisa van Ginneken (D66) is het daar niet mee eens en organiseert woensdag 8 november een zogeheten ‘schaakmob’ in Amsterdam. Kom ook!

Op woensdag 8 november vraagt politica Lisa van Ginneken (D66) met een schaakmob aandacht voor gelijke kansen voor de transgender-community binnen de schaakwereld.

Vier diversiteit en omarm inclusiviteit

“Ik ben wel wat gewend, als het aankomt op stigmatisering en discriminatie van de lhbtiq+ community. Maar ik was geschokt toen de Internationale Schaakbond FIDE afgelopen augustus besloot om trans vrouwen niet meer toe te laten tot de vrouwencompetitie en trans mannen hun eerdere titels te ontnemen”, zei Lisa van Ginneken.

“Wij willen op deze dag de schaakwereld inspireren om diversiteit te vieren en inclusiviteit te omarmen. In plaats van groepen uit te sluiten, moet je juist iedereen de kans geven zich te meten met andere schakers en zo beter te worden. Op deze dag kan dat."

Iedereen is welkom

Lisa wil met deze sympathieke verbindende actie bij het iconische standbeeld Het Lieverdje op het Spui in Amsterdam aandacht vragen voor de uitsluiting van transpersonen en de ongelijkheid tussen de man en vrouw in de schaakwereld.

In aanwezigheid van de Amsterdam Queer schaakclub, Stichting Pride and Sports en andere medestanders, organiseert zij een inclusieve schaakmob, waar iedereen welkom is: man, vrouw, non-binair, queer of wie dan ook. “Waarbij het plezier van het schaken centraal staat en waarbij de enige hokjes waar we in denken de hokjes van a1 tot h8 zijn”, aldus Lisa.

Waar: Het Lieverdje Monument, Amsterdam
Datum en tijd: Woensdag 8 november, 12:00 – 14:00 uur

In de jaren zestig was Het Lieverdje en het plein eromheen een trefpunt van maatschappijvernieuwing voor de Provo's die hun happenings rond het beeldje organiseerden. Vrije liefde, emancipatie, vernieuwing en democratisering waren topics die hier de revue passeerden.

Publiek mag meedoen

Deze bijeenkomst is open voor het publiek en nodigt mensen uit om aanwezig te zijn en de actie te ondersteunen. En uiteraard de schaakliefhebbers van alle niveaus om deel te nemen en samen te streven naar een inclusievere schaakgemeenschap.

Schaakbond aan zet
Schaakbond aan zet
Powered by Labrador CMS