Geef je op: wandelen in de voetsporen van Ramses Shaffy

Leestijd: < 1 min

Amsterdam viert deze zomer de 90e geboortedag van Ramses Shaffy met een serie wandelingen. Gids is kleinkunstkenner Daan Bartels, die de mooiste woon- en werkplekken aanwijst en daarbij kleurrijke anekdotes vertelt uit het leven van de bon vivant.

Deze zomer is het negentig jaar geleden dat zanger en acteur Ramses Shaffy in de Parijse voorstad Neuilly-sur-Seine werd geboren. Na zijn kindertijd, waarin hij met zijn moeder zwierf door heel Frankrijk, kwam de kleine Ramses via een kindertehuis in Zeist terecht bij zijn Leidse pleegfamilie Snellen.

Grote gangmaker

Begin jaren ‘50 verhuisde Shaffy als bijna twintiger naar Amsterdam, waar hij kamers huurde op de mooiste plekjes in het centrum. Na een opleiding aan de toneelschool speelde hij talloze rollen in de Amsterdamse Stadsschouwburg en was hij de grote gangmaker tijdens nachtelijke feesten aan het Leidseplein.

In de jaren zestig brak Shaffy door als zanger. Zijn roemruchte programma’s Shaffy Chantant en Shaffty Cantate, waarin ook Liesbeth List een belangrijk aandeel had, speelde hij in die jaren aan de Amstel, in een leegstaande nachtclub aan het Thorbeckeplein en in zijn eigen Shaffy Theater in het Felix Meritis.

Levensgroot kunstwerk

Zijn studentikoze kamers werden verruild voor achtereenvolgens een woning in de Derde Weteringdwarsstraat, een woonboot aan de Dijksgracht en een huis aan de Herengracht. Shaffy hield van de stad en bezong haar gedurende zijn carrière in menig zelfgeschreven lied. Na zijn overlijden in 2009 werd Shaffy postuum geëerd met een levensgroot kunstwerk bij metrostation Vijzelgracht, om de hoek van zijn stamkroeg De Gelaghkamer.

Vele van deze Amsterdamse plekken doet gids Daan Bartels aan tijdens zijn wandelingen. De tocht van ongeveer 6 kilometer wordt afgelegd in zo’n 2,5 uur, incl. een korte pauze. Het hebben van een goede wandelconditie is een voorwaarde om mee te kunnen.

Geef je op voor een wandeling

Belangstellenden kunnen zich aanmelden via website www.hetlied.nl. De eerste wandeling staat gepland op 16 april. De serie loopt door tot in augustus, waaronder een wandeling op 29 augustus, Ramses’ 90e geboortedag.

Coverbeeld: Ramses Shaffy en Daan Bartels, een selfie 'avant la lettre' uit 2004

Powered by Labrador CMS