Gays mogen binnenkort trouwen in Estland

Leestijd: < 1 min

Estland is de eerste Baltische staat die het huwelijk openstelt voor koppels van hetzelfde geslacht. Dit komt vlak nadat Lauri Hussar is aangetreden als nieuwe president van het land. Meer dan 50% van de Estlanders ondersteunt het huwelijk tussen twee mannen of twee vrouwen.

In april werd Lauri Hussar president van Estland, nadat zijn Estland 200-partij een coalitie aanging met de Reformpartij en de Sociale Democraten. In een interview met de Estlandse tv-zender LRT heeft Hussar gezegd dat partnerschappen en huwelijken tussen mensen van hetzelfde geslacht binnen vier weken tijd gerealiseerd kunnen worden.

Stemming is veranderd

Hij benadrukt dat een recente peiling liet zien dat meer dan 50% van de Estlanders het huwelijk tussen M/M- en V/V-koppels ondersteunt. Volgens Hussar was het zes tot zeven jaar geleden nog een probleem, maar nu is de stemming veranderd.

Wel geeft Hussar toe dat het binnen bepaalde instituten nog een zwaar onderwerpt is, zoals binnen de kerk en onder conservatieven. Hij vertelt in het interview dat er demonstraties werden gehouden in zijn land tegen de progressieve veranderingen, waaraan zo’n duizend tot tweeduizend mensen aan mee hadden gedaan.

Stap vooruit

Hussar stelt dat in landen waarin de openstelling van het huwelijk van kracht is, de maatschappij een stap vooruit heeft gezet. Hij wil dat nu ook Estland die stap vooruit zet. Tot slot denkt hij dat de oorlog in Oekraïne een deel van de oorzaak is waardoor mensen positiever denken over het huwelijk tussen twee mannen of twee vrouwen. “Het heeft ons aan het denken gezet over wat we echt belangrijk vinden voor ons land.”

Ook Litouwen is aan het bewegen. Hier gaan steeds meer stemmen op voor een geregistreerd partnerschap voor mannen- of vrouwenkoppels. Het huwelijk is daar nog een brug te ver.

Coverbeeld: UnSplash

Powered by Labrador CMS