Gay activist: “Schaf die archaïsche wetten af in Singapore”

Leestijd: < 1 min

In Singapore is nog altijd een wet die stamt uit kolonische tijden, toen Groot-Brittannië het voor het zeggen had in Singapore. Hierin staat dat seks tussen twee mannen verboden is. De 61-jarige activist Roy Tan stelt nu dat dit ongrondwettig is en dat het hoog tijd is om die wet af te schaffen.

Vorig jaar besloot een andere voormalige Britse kolonie, India, een wet te schrappen waarin stond dat gay seks strafbaar was. In Singapore is een soortgelijke wet van kracht, de zogeheten Sectie 377A van het strafwetboek. Hierin staat dat seks tussen twee mannen crimineel is en bestraft moet worden.

In strijd met de grondwet
De homofobe en archaïsche wetgeving is aan een update toe, vindt de 61-jarige Roy Tan, een voormalige arts. Volgens hem is de wetgeving in strijd met de grondwet van Singapore. Hij is niet de eerste die de wet wil aanvechten. In 2014 oordeelde het Gerechtshof nog dat Sectie 377A niet in strijd is met de grondwet, maar Tan bestrijdt dit nu.

In een statement zegt Tan: “Deze archaïsche wet past niet in onze moderne samenleving. Daarom wil ik dat die wordt afgeschaft.” Hij zegt dat de wet ervoor zorgt dat gays zich geïsoleerd voelen, depressief en zelfs suïcidaal, mede door het negatieve beeld van homoseksualiteit in de media.

Hij vervolgt: “Door discriminatie te institutionaliseren, houd je deze mensen weg uit de samenleving. Ze weten geen zin te geven aan hun leven en weerhoudt ze ervan om een betekenisvolle rol te spelen in de maatschappij.”

Voor de wet is iedereen gelijk
Tan stelt dat de wet in strijd is met Artikel 12 van de Singaporese grondwet, waarin staat dat alle mensen voor de wet gelijk zijn en recht hebben op dezelfde bescherming. Hij hoopt dat zijn officiële bezwaar nu wél leidt tot een wetswijziging.

Bron: Attitude / Yahoo News / Beeld: Creative Commons

Powered by Labrador CMS