Friese queer theatervoorstelling Pinokkio Lost Time te zien tijdens Fringe Festival

Hoe is het om queer te zijn op het Friese platteland?

Leestijd: < 1 min

Pinokkio lost time is de naam van een voorstelling die tot stand is gekomen op basis van vijftig gesprekken met lhbtq’s uit Friesland. Het theaterstuk is nu geselecteerd voor het Amsterdamse Fringe Festival, waar het van 7 tot en met 9 september te zien zal zijn.

De voorstelling Pinokkio lost time van de Friese theatermaker Romke Gabe Draaijer is geselecteerd voor het Amsterdam Fringe Festival. De voorstelling werd naast 60 andere jonge nieuwe Vlaamse en Nederlandse theatermakers gekozen uit 430 aanmeldingen en zal te zien zijn tussen 7 en 9 september in CC Amstel te Amsterdam.

Pinokkio lost time

Hoe is het om op te groeien of te wonen op het Friese platteland wanneer je anders bent dan de norm? Die vraag leidde bij theatermaker Romke Gabe Draaijer (33) tot de voorstelling Pinokkio lost time, die op 17 februari dit jaar in première ging bij Tryater in Leeuwarden. Draaijer, die opgroeide in Molkwerum, interviewde zo’n vijftig Friese lhbtiq+’ers over hun zoektocht naar hun seksuele- en/of genderidentiteit in een heteronormatieve omgeving.

De interviews vormden de voedingsbodem voor de voorstelling Pinokkio lost time, een mix van dans, spel en muziek, uitgevoerd door David Schwarz, Geronimo Chancoso en Tom de Ronde. De voorstelling steekt het klassieke verhaal van Pinokkio in een nieuw jasje: van houten marionet verandert Pinokkio langzaam en al struikelend in een mens van vlees en bloed.

Amsterdam Fringe Festival

Amsterdam Fringe Festival toont ieder jaar in september 11 dagen lang een mixmash van theater, performance en dans van nieuw, opkomend en ongetemd Vlaams en Nederlands talent. Draaijer zijn voorstelling werd onder andere gekozen uit 430 aanmeldingen en speelt tussen 7 en 9 september vier keer middenin Amsterdam in het theater CC Amstel.

“Het is een prachtige kans om mijn werk ook buiten Friesland te tonen en ze dit dierbare verhaal te vertellen. Een verhaal dat juist nu zo nodig blijkt na het oplaaiende lhbtqia+-geweld in bijvoorbeeld Eindhoven, Groningen of een maand geleden in Kollum, waar een regenboogbankje zwart werd geverfd met kwetsende leuzen. De voorstelling ontstond uit de vraag waarom ikzelf zo laat – op mijn 27ste – uit de kast ben gekomen, door de interviews en het maken van de voorstelling heb ik daar mooie antwoorden op gevonden. En deze antwoorden deel ik juist nu maar al te graag nog een keer in Friesland en in Amsterdam.”

Pinokkio lost time
Pinokkio lost time

Voordat de voorstelling afreist naar Amsterdam op 7, 8 en 9 september, is het nog twee keer te zien in Friesland op 1 en 2 september in het theatergebouw van Tryater te Leeuwarden. Kaarten zijn vanaf heden verkrijgbaar via www.firmadraaijerendevries.nl.

Over de maker 

Theatermaker Romke Gabe Draaijer begon in september 2021 met de Master in Theatre aan de Toneelacademie in Maastricht. Tijdens de master bevraagt en ontwikkelt hij zijn autonome kunstenaarschap aan de hand van een artistiek onderzoek. Met support van theatergezelschap Tryater duikt hij de komende twee jaar in het thema lhbtiq zijn in Fryslân, waarbij meerdere kunstprojecten zullen toewerken naar een eindproductie in de winter van 2025. 

Pinokkio lost time is het eerste project uit die reeks. In de zomer van 2024 volgt de haute-couture-lecture-performance WILDE, gebaseerd op de bloemrijke en (homo-)erotisch geladen teksten van Oscar Wilde – uitgevoerd op plekken die betekenisvol zijn voor de lhbtiq+-emancipatie in Fryslân. 

Powered by Labrador CMS