Franse schoolkinderen aangehouden na pesten en suïcide 13-jarige jongen

Franse kunstenaar draagt tekening op aan alle slachtoffers van homofobie

Leestijd: < 1 min

De dertienjarige Lucas maakte drie weken geleden een einde aan zijn leven nadat hij al maanden werd gepest vanwege zijn openlijke homoseksualiteit. Vier kinderen van zijn school zijn aangehouden vanwege het treiteren en kunnen tot tien jaar cel krijgen, als gevolg van nieuwe wetgeving.

Lucas schreef in zijn dagboek dat hij niet verder wilde leven, nadat hij maandenlang zou zijn getreiterd omdat hij openlijk homo was. De Franse Justitie is een onderzoek begonnen en gaat vier schoolgenoten van Lucas vervolgen. Het gaat om twee jongens en twee meisjes die alle vier ook dertien jaar oud zijn.

De vier zijn officieel beschuldigd van ‘pesterijen die mede tot zelfmoord hebben geleid’. In theorie kunnen de kinderen tot tien jaar cel krijgen. De kinderen zijn vorige week opgepakt en verhoord. Ze hebben bekend dat ze Lucas meerdere keren hebben gepest, tussen september 2022 en januari 2023.

Strengere straffen

Naar aanleiding van een eerdere zelfmoordzaak kwam de politiek in actie met een wetsvoorstel waarin pesten zwaarder wordt bestraft. Die wet werd in maart vorig jaar van kracht en sindsdien kunnen leerlingen, studenten en docenten drie jaar cel krijgen voor pesten en tien jaar cel als die treiterijen leiden tot zelfmoord of een poging daartoe.

In die eerdere zelfmoordzaak ging het om de veertienjarige Dinah, die in oktober uit het leven stapte omdat ze op school zou zijn gepest vanwege het feit dat ze lesbisch was.

Grote verontwaardiging

Destijds leidde de zaak tot grote verontwaardiging. Uit onderzoek bleek dat een op de tien Franse kinderen te maken krijgt met pesten. Ook nu weer is er veel commotie. De minister van onderwijs sprak zijn afschuw uit en presidentsvrouw Brigitte Macron noemde het een drama.

Mode-ontwerper Jean-Charles de Castelbajac maakte een tekening voor Lucas, die hij opdroeg aan alle kinderen die slachtoffer worden van homofobie.

Persconferentie

De moeder van Lucas gaf gistermiddag een persconferentie die live werd uitgezonden op de Franse tv en waarvan een deel is te zien op NOS.nl. Ze vertelde: “Ik heb hem niet kunnen redden.” In tranen deed ze een oproep aan kinderen die getuige zijn van pesten. “Praat erover, wees niet bang. Er is altijd iemand die luistert, die kan helpen.”

De kans dat de kinderen tien jaar cel krijgen, is minimaal. Catherine Faivre is advocaat van de familie van Lucas en zegt: “Omdat ze minderjarig zijn, zal een eventuele straf automatische worden gehalveerd. En sommigen vallen vanwege hun leeftijd misschien niet onder het strafrecht, maar kunnen een educatieve straf krijgen.

Vergevingsgezind

Lucas’ moeder trok vorig jaar al aan de bel, maar volgens de familie trad de schooldirectie te weinig op. De school zegt wel degelijk in actie te zijn gekomen: er zou een gesprek zijn geweest met de moeder en ook met de pestende kinderen.

In de persconferentie toont Lucas’ moeder zich vergevingsgezind. “Het zijn maar kinderen. Ik hoop dat ze bekennen, dat ze het niet nog eens doen. Maar het blijven kinderen, ze zagen er geen kwaad in.”

Wil je praten over zelfmoord? Bel anoniem met 113 of 0800-0113 of chat via www.113.nl.

Coverbeeld: UnSplash

Powered by Labrador CMS