Fotoserie

Fotoserie: het verhaal van transgender vluchteling Alejandra

“Voor deze kleuren is gevochten”

Leestijd: < 1 min

Toen fotograaf Elya Kèran het verhaal las van transgender vluchteling Alejandra Ortiz, dacht hij: ik wil iets doen voor deze moedige vrouw die zoveel heeft doorstaan. Het resultaat is een prachtige fotoserie, die we hier mogen delen.

Het idee om een eigen interpretatie van de iconische cover uit 1926 te schieten borrelde al een geruime tijd in Elya’s achterhoofd. Vogue-covers zijn van jongs af aan altijd een bron van inspiratie voor hem geweest. “Als kind zag ik Vogue NL altijd in de Albert Heijn wanneer we boodschappen gingen doen. Terwijl mijn moeder de boodschappen deed, bladerde ik door het tijdschrift met grote adorerende ogen”, zegt Elya Kèran (zie foto hiernaast), die is gekozen als GUP’s Dutch Photo Talent 2021. 

Alles valt op zijn plaats op het moment dat Alejandra op zijn pad komt. “Ja, haar moet ik hebben voor op de coverfoto!” beslist hij. “Ik was mezelf aan het onderwijzen over transgender levens, omdat ik daar steeds meer mee in aanraking kwam en van nature uiterst nieuwsgierig ben naar de mens.” Dat is wanneer Elya op het artikel van Alejandra op Transmagazine.nl stuit. “Het raakte me diep. Woorden schoten eigenlijk tekort, maar het eerste wat ik voelde was trots. Trots dat deze sterke vrouw, ondanks alle tegenslagen in haar leven, haarzelf uit een uiterst vijandige omgeving wist te redden. Enorm inspirerend”, vertelt Elya.

Na een korte zoektocht op Instagram naar Alejandra en een direct message later, kon Elya aan de slag met zijn serie. “Mijn hoogste prioriteit voor deze serie was Alejandra een onvergetelijke dag te bezorgen. Om haar innerlijke kracht, moed en speelse karakter vast te leggen in verschillende looks. Je kunt het zelfs een ode aan haar noemen. Want dat verdient ze.” 

Alejandra
Alejandra
Alejandra
Alejandra
Alejandra
Alejandra

Daarom besluit Elya speciaal voor Pride met deze serie een nieuwe weg in te slaan, wat betreft stijl. “Mijn werk wordt voornamelijk gezien als uitgesproken en eigentijds, maar intuïtief voelde ik dat het dit keer anders moest. Net zo uitgesproken, maar met iets minder gevoel van deze tijd. Ik wilde de focus op fashion op een lager pitje zetten en meer aandacht besteden aan de persoon”, zegt hij.

Alejandra
Alejandra
Alejandra
Alejandra
Alejandra
Alejandra

“Pride is meer dan alleen felle kleuren, uitbundig feesten en jezelf in roze wolken bevinden. Pride is ook erkenning van de overwonnen zware tijden en de nog altijd voortdurende aanwezigheid van vele gevaren voor mensen die deel uitmaken van de lhbtq+ community wereldwijd. De erkenning van mensen met verhalen zoals dat van Alejandra.” 

Alejandra
Alejandra
Alejandra
Alejandra
Alejandra
Alejandra

Dit is de reden dat Elya koos voor een ruwe, contrastrijke interpretatie van de cover. “Wat je ziet zijn rijke kleuren die uiterst aanwezig vol trots in het donker staan. Het zijn kleuren waarvoor gevochten is. Het contrast beeldt uit dat het niet altijd rozengeur en maneschijn is of is geweest. Echter, zoals Alejandra al laat zien; de mensen van de lhbtq+ community zullen, in wat voor klimaat ze zich ook bevinden, altijd sterk en gracieus met beide voeten op de grond staan.”

Alejandra
Alejandra
Alejandra
Alejandra

Bekijk meer werk van Eliya Kèran op zijn website of volg hem op Instagram.

Alejandra
Alejandra
Alejandra
Alejandra
Alejandra
Alejandra
Alejandra
Alejandra
Powered by Labrador CMS