Foto’s Pride-tentoonstelling Vlissingen beklad

“We kunnen niet meer tegen een blote piemel in het openbaar”

Leestijd: < 1 min

Vijf foto’s van de Pride Photo Tentoonstelling in Vlissingen zijn beklad met verf. Met name de foto’s waarop zoenende of naakte mannen zijn te zien, werden besmeurd met een laag rode en groene verf. De organisatie gaat aangifte doen.

De Pride Photo Tentoonstelling is onderdeel van het Bevrijdingsfestival. Festivaldirecteur Pieter Ventevogel is geschokt, zo laat hij weten aan Omroep Zeeland. “Het is belachelijk dat dit in 2022 moet gebeuren. We kunnen blijkbaar niet meer tegen een blote piemel in het openbaar.” Op de website van Omroep Zeeland zijn ook de bekladde foto’s te zien.

Statement

De directeur zegt dat het bekladden van de foto’s het belang van een dergelijke tentoonstelling alleen maar benadrukt. “Er is dus toch nog een groep die dit niet kan hebben, daarom is het juist belangrijk dat deze foto's hier in de openbaarheid staan.”

Ventevogel hoopte dat de foto’s nog op tijd kunnen worden schoongemaakt of vervangen, maar na overleg met medewerkers van het festival is besloten de foto’s zo te laten. Directeur van Pride Photo, Hein-Jan Keizer, zegt hierover: “De ervaring leert dat dit vaak een nieuwe actie uitlokt. Het kan provocerend werken." Daarom blijven de bekladde panelen ‘als statement’ staan.

Celebrating the Unseen

De tentoonstelling aan de Vlissingse Peperdijk heeft als thema ‘Celebrating the Unseen’ en laat verhalen zien van ongeziene groepen uit de lhbtq-gemeenschap. De tentoonstelling reist sinds april tot en met januari door heel het land. De expositie in Vlissingen komt eerder ten einde dan gepland, om de panelen schoon of vernieuwd op tijd bij de volgende stad af te kunnen leveren.

Coverbeeld: het origineel van de foto’s die in Vlissingen is beklad, Soccer Love van David Těšínský

Powered by Labrador CMS