Expositie: 50 jaar mannen in beeld

Bekijk het oeuvre van beeldhouwer Marcel Julius Joosen

Leestijd: < 1 min

De 80-jarige beeldhouwer Marcel Julius Joosen heeft in bijna vijftig jaar een oeuvre opgebouwd van mannenbeelden. In Groningen is vanaf 17 september een museale overzichtsexpositie te zien van zijn werk, én van kunstenaars die Joosen heeft uitgenodigd. De naam: Man(n)en beelden.

In februari van dit jaar is Marcel 80 jaar geworden. Dat is in maart gevierd met een aantal nieuwe beelden in galerie Zeven Zomers te Nijmegen, de stad waar hij werkzaam is geweest. Marcel is sinds 2006 woonachtig in Fresnes-sur-Apance, Frankrijk.

Museaal overzicht

De expositie in galerie MooiMan male-art laat een uitgebreid, museaal overzicht zien van Marcel zijn oeuvre vanaf zijn begintijd tot en met zijn laatste nieuwe beelden.

Daarnaast zullen er werken te zien zijn van een aantal kunstenaars die Marcel speciaal heeft uitgekozen. Zoals van Ewoud Broeksma, Danny Cobbaut (België), Ron Griswold (VS), Dan Simoneau (VS), Richard Stabbert (VS) en Ralf Wehrle & Uwe Frank (Duitsland).

Een keuze die aansluit bij zijn kenmerkende beelden die de donkere man, regelmatig een asielzoeker op de vlucht, weergeven. Iets wat momenteel in het werk van de Vlaamse schilder Danny Cobbaut terugkomt.

Queering the collections: World Queer Museum

In de bijna vijftig jaar waarin Marcel zich ontwikkelde tot één van de beste beeldhouwers van het mannelijk naakt in Nederland, blijkt zijn werk echter in geen enkele museale collectie opgenomen te zijn.

Dat is opmerkelijk gezien Marcel in al zijn werk nooit zijn gay of queer identiteit geschuwd heeft te laten zien. En juist musea als het Rijksmuseum met programma’s als ‘queering the collections’ zich hiervoor momenteel voor inzetten.

Opening

Bij de opening zal naast Marcel als jubilaris ook Adam Bossa aanwezig zijn. Adam is hét model dat hem vele jaren geïnspireerd heeft tot zijn imposante, levensgrote beelden, naast fraaie werken van bescheiden formaat. Menselijkheid is altijd het onderwerp van zijn beelden.

Die beelden tonen niet alleen de schoonheid van het mannelijk lichaam, maar ook de innerlijke schoonheid van de modellen. Gedurfd maar ook bescheiden, zich bewust van hun naaktheid, bekeken door velen tijdens tentoonstellingen, op kunstbeurzen, maar ook in zijn boek Beelden / Sculptures.

Expositie Man(n)en beelden, 17 september - 26 november 2023

Opening: zondag 17 september 2023, 16.00 uur, galerie open vanaf 15.00 uur.
Adres: Noorderstationsstraat 40, 9717 KP  Groningen
Zondags vrij parkeren.
Trein: Groningen Noord op 3 minuten loopafstand.

Kijk voor meer informatie op de website van Galerie Mooi-Man.

Groep vluchtelingen
Groep vluchtelingen
Powered by Labrador CMS