Eurovisie-winnares Jamala veilt symbolische jurk voor Oekraïne

Leestijd: < 1 min

In de week van het Eurovisie Songfestival is een speciale veiling van start gegaan om geld in te zamelen voor Oekraïne. Zangeres Jamala, die namens dat land in 2016 meedeed aan het Songfestival en won, heeft de jurk gedoneerd die zij aanhad tijdens de openingsceremonie. Ook andere mode-items die zijn gedragen tijdens het liedjesspektakel (of daarop zijn geïnspireerd) worden geveild.

Artiesten als Jamala, de Oekraïense zangeres en winnares van het Songfestival in 2016, en het Franse duo Madame Monsieur doneren unieke items die gedragen zijn tijdens Eurovisie om de bevolking in Oekraïne te steunen.

Oekraïense spirit

De veiling, via Catawiki, haalt geld op voor de Yellow-Blue Foundation en bevat een selectie van iconische kledingstukken en accessoires die symbool staan voor het bijzondere mode-erfgoed van het Songfestival. Experts van Catawiki schatten dat de veilingopbrengst voor deze jurk op ongeveer 4000 euro uit zal komen.

"Deze jurk staat voor meer dan alleen mijn persoonlijke geschiedenis op het Songfestival”, zegt Jamala. “Het is wat mij betreft een meesterwerk waarin de Oekraïense spirit en vele jaren van traditie centraal staan. Deze jurk is uniek op zijn eigen manier. Hij is gemaakt door Yuliya Magdych voor de Eurovisie openingsceremonie in 2017. Het symboliseert een dierbare herinnering van mij en ik hoop dat we met de Catawiki-veiling veel geld inzamelen voor de Yellow-Blue Foundation, die hulp aan Oekraïne biedt op het gebied van IT."

Bieden tot en met 18 mei

De ‘Europop Charity Fashion Auction for Ukraine’ loopt van dinsdag 10 mei tot woensdag 18 mei. Op dit online veilingplatform worden elke week meer dan 75.000 bijzondere objecten geveild, geselecteerd door experts. Alle opbrengsten van deze veiling worden gedoneerd aan de Yellow-Blue Foundation dat zich inzet voor de door de oorlog getroffen Oekraïense bevolking. 

Jamala droeg deze jurk tijdens de openingsceremonie van Eurovisie in 2017 in Kiev, na haar overwinning het jaar daarvoor in Zweden. De jurk werd handgemaakt door de Oekraïense ontwerpster Yuliya Magdych. Jamala strijdt al jaren voor haar land. Op het Eurovisie Songfestival van 2016 presenteerde ze het lied '1944', geïnspireerd op de deportatie van de Krim-Tataren waarbij haar overgrootmoeder Nazylchan betrokken was, die op 25-jarige leeftijd met haar vier kinderen vluchtte. 

Jamala doet er alles aan om Oekraïne op een concrete manier te helpen: de recente liveshows met haar en andere artiesten hebben al meer dan 83 miljoen euro opgehaald voor het goede doel. Voor deze veiling koos Jamala zelf de Yellow-Blue Foundation om alle opbrengsten van de veiling op Catawiki aan te schenken. 

Sneakers

Een ander iconisch item dat geveild wordt, is dat van het Franse electro pop duo Madame Monsieur. Zij schonken gesigneerde sneakers die ze droegen tijdens hun Eurovisie-optreden in 2018 in Lissabon met het nummer 'Mercy', waarmee ze de 13e plaats behaalden. Volgens deskundigen zijn de schoenen naar schatting zo'n 300 euro per paar waard.

Iconische looks die op de veiling te vinden zijn:

Christian Louboutin's Chelsea stage boots
Måneskin, winnaar van de 2021 editie, droeg deze stijl laarzen op het podium. Chelsea boots kenmerkend voor de rockcultuur van elke band. Soortgelijke hakken werden ook gedragen door ABBA, die de editie in 1974 won. 

De zilveren blazer
In bijna elke editie zijn meerdere zilveren outfits te zien, perfect voor op het podium. De meest iconische verschijning was die van popzangeres en dragqueen Verka Serduchka, die Oekraïne vertegenwoordigde in 2007. 

Regenboogjurken
Eurovisie heeft een sterke aanhang onder de lhbtq-gemeenschap en veel artiesten hebben door de jaren heen outfits met regenboogreferenties gedragen, zoals Francesco Gabbani in 2017 en Lydia, die Spanje vertegenwoordigde in 1999. 

Elke look in deze veiling is geïnspireerd op de diverse, culturele en artistieke stijl van het Songfestival, met nadruk op de lhbtq-gemeenschap die Eurovisie kenmerkt. 

Alle veilingitems zijn via deze link te vinden

Jamala in de jurk die ze veilt voor Oekraïne
Jamala in de jurk die ze veilt voor Oekraïne
Powered by Labrador CMS