Eurovisie Songfestival: hoe fouter de outfit, hoe minder kans op winst

Verka Serduchka en Lordi zijn de uitzonderingen

Leestijd: < 1 min

Ieder jaar ontvangt een kandidaat van het Eurovisie Songfestival de Barbara Dex Award voor de slechtste outfit. De bedenkers van deze illustere prijs hebben onderzocht dat acts met een ‘foute’ outfit amper kans maken op een plek in de top vijf. Er zijn eigenlijk maar een paar uitzonderingen: Verka Serduchka en Lordi!

De Barbara Dex Award is een prijs die ieder jaar wordt uitgereikt voor de slechtst geklede act van het Eurovisie Songfestival. De beruchte prijs is vernoemd naar de Belgische zangeres Barbara Dex, die in 1993 met haar lied ‘Iemand Als Jij’ op de laatste plek eindigde. Haar zelfgemaakte beige jurk en kanariegele schoenen vielen kennelijk niet in de smaak.

Trijntje in haar drollenvanger

De prijs bestaat sinds 1997. In 2015 had onze eigen Trijntje Oosterhuis de dubieuze eer de eerste binnen te slepen met haar drollenvangerpak.

De mensen van Dresscode.nl hebben nu geanalyseerd of er een verband bestaat tussen een hoge score op het Songfestival en de outfit die de kandidaat aan heeft. Wat blijkt: van de 23 winnaars voor de foutste outfit, won nog nooit iemand het festival en behaalden slechts 6 de uiteindelijke top 10. Hoe de landen onderling stemmen en wie de vorige winnaars zijn van de Barbara Dex Award, vind je hier.

Verka Serduchka

Er is eigenlijk maar één uitzondering: Verka Serduchka uit de Oekraïne wist het - ondanks haar Barbara Dex award - wel hoog te schoppen in 2007. Met haar tweede plaats behaalde zij de hoogste plek van alle Barbara Dex award-winnaars. Zij duikt dan ook op in verschillende lijstjes in onze Songfestivalspecial: die van de Beste Runners-Up en die van Bizarste Optredens.

Ook wij beoordeelden al eens tien Nederlandse inzendingen voor het Songfestival, met een ranking van 1 tot en met 10. Kijk hier wie het slechtst scoort en wie het best.

Powered by Labrador CMS