Eurovisie Songfestival 2023: dit is het complete programma

Let op: héél veel spoilers!

Leestijd: < 1 min

Wie treden op tijdens de pauzes van Eurovision 2023? Welke andere programma’s zijn er te zien rond het Songfestival? In de week van 7 tot en met 13 mei pakt de BBC groot uit, met elke dag aandacht voor het liedjesfestijn. Wij kijken alvast uit naar de show waarin de liedjes worden behandeld die niet wonnen, maar wel grote hits werden. Bekijk hier de hele programmering.

In ons grote overzichtsartikel kon je al lezen welke landen optreden in de eerste en tweede halve finale en welke landen meteen doorgaan naar de finale. Daar las je ook al wie het grootste muziekspektakel van Europa aan elkaar zullen praten.

Nu is ook bekend hoe de pauze-acts eruit zullen zien. Ook pakt de BBC fors uit in de Songfestival-week, met op iedere dag een speciaal programma. Hier volgt een overzicht van de gebeurtenissen tijdens de live shows en de overige Eurovisie-programmering, die te zien is BBC One tenzij anders vermeld.

Dinsdag 9 mei: de eerste halve finale

Eerst volgt de introductie van de presentatoren: singer-songwriter Alesha Dixon, actrice Hannah Waddingham en de Oekraïense zangeres Julia Sanina. Daarna volgt een openingsact waarin Sanina’s band The Hardkiss een hoofdrol speelt. Ze zingt het lied ‘Маяк’, met symbolische beelden die laten zien hoe het VK en Oekraïne zijn ‘united in music’, wat tevens het thema is van deze 67e editie van het Eurovisie Songfestival.

Tijdens de interval zingt de Britse popster Rita Ora een medley van haar hits, waaronder haar nieuwe single ‘Praising You’. Daarna volgt een duet tussen de uit Oekraïne gevluchte Alyosha – die voor dat land meedeed in 2010 – en de Britse Rebecca Ferguson. Samen zingen ze een cover van Duran Duran, ‘Ordinary World’.

Donderdag 11 mei: de tweede halve finale

Na een recap van de eerste halve finale volgt een spoken word-optreden dat gaat over de geschiedenis van het Songfestival.

Tijdens de interval voeren verschillende artiesten een performance op getiteld ‘Music Unites Generations’. Verschillende generaties muzikanten uit Oekraïne zingen een medley van bekende liedjes uit dat land: Mariya Yaremchuk (die meedeed in 2014), rapper OTOY en de 14-jarige Zlata Dziunka die meedeed aan het Oekraïense Junior Songfestival.

Daarna volgt ‘Be Who You Wanna Be’, waarin de diversiteit van Eurovision wordt gevierd. Te zien zijn dragartiesten die samen met dansers een choreografie uitvoeren.

Zaterdag 13 mei: de grote finale

De winnaar van vorig jaar, Kalush Orchestra, opent de show met het lied ‘Voices of a New Generation’. Daarna volgt het lied waarmee de Oekraïners vorig jaar wonnen, ‘Stefania’.

Tijdens de jaarlijkse vlaggenparade zal een aantal Oekraïense Songfestival-kandidaten van weleer aantreden, met een nieuwe versie van het lied dat ze zongen, gecombineerd met een Britse popklassieker. Onder hen zijn GO_A, Jamala, Tina Karol en… Verka Serducha!

Tijdens het stemmen treedt de nummer twee van vorig jaar op: de Britse Sam Ryder.

In het laatste pauzeblok brengen Netta (Israël), Cornelia Jakobs (Zweden), Mahmood (Italië), Daði Freyr (IJsland), Sonia (VK) en onze eigen Duncan Laurence een ode aan ‘The Liverpool Songbook’.

Zondag 7 mei: Turquoise Carpet

Maar dat is nog niet alles. Want op zondag 7 mei krijgen alle 37 kandidaten een warm onthaal op de turqoise loper in Liverpools historische St. George’s Hall, van de Britse Sam Quek en de Oekraïense Songfestivallegende Timur Miroshnyck. Te zien op het YouTube-kanaal van het Eurovisie Songfestival.

Maandag 8 mei: Eurovision Welcomes the World

Presentator Rylan en actrice Sunetra Sarker introduceren alle acts die dit jaar meedoen.

Maandag 8 mei: Eurovision Calling: Jason and Chelcee’s Ultimate Guide

Komiek Jason Manford en singer-songwriter Chelcee Grimes kijken op komische wijze naar de geschiedenis van de zangwedstrijd. Hoe is het Eurovisie Songfestival uitgegroeid tot dit ’s werelds grootste live evenement? Welke kandidaten zijn uitgegroeid tot wereldsterren? Ook komen de Songfestival-ervaringen van de kandidaten Sam Ryder, Katrina Leskanich en de Britse inzending van dit jaar Mae Muller aan bod.

Vrijdag 12 mei: Eurovision: Everyone’s a Winner

Fleur East kijkt naar de kandidaten die weliswaar niet hebben gewonnen, maar toch een monsterhit scoorden met hun Eurovisie-lied.

Bron: Attitude

Powered by Labrador CMS