Europees Parlement veroordeelt anti-homowetgeving in Brunei

Bekijk de video van Marietje Schaake (D66)

Leestijd: < 1 min

Het Europees Parlement heeft een resolutie aangenomen waarin de Sultan van Brunei scherp veroordeeld wordt vanwege de mensenrechtenschendingen na invoering van de Sharia wetgeving. 

Europarlementariër Marietje Schaake (D66) reageert: “De gruwelijke lijfstraffen die in Brunei zijn ingevoerd, zoals steniging bij homoseks, zijn weerzinwekkend en gaan in tegen alle internationale mensenrechtenwetgeving. De doodstraf zou zelfs kunnen worden opgelegd aan minderjarigen. We moeten hier als Europa eensgezind op reageren.”

Sancties
Schaake riep EU-lidstaten op om gerichte sancties in te stellen zodra de straffen worden uitgevoerd, en kreeg daarvoor steun. Schaake: “Met Europese maatregelen als een inreisverbod en het bevriezen van financiële tegoeden, gericht tegen de Sultan zelf, zetten we hem daadwerkelijk onder druk. Ook willen we dat de hotels van de Brunei Investment Agency, eigendom van de Sultan, op een zwarte lijst worden gezet.”

Eén stem
Schaake vervolgt: “Het is tijd dat de regeringsleiders van Europa zich luid, duidelijk en met één stem uitspreken over de situatie waarin de inwoners van Brunei zich bevinden. We moeten nu actie ondernemen, om te laten zien dat we opkomen voor LHBTI’s over de hele wereld, en om te voorkomen dat er slachtoffers vallen.”

De complete resolutie is hier te lezen.

Bekijk de speech van Marietje Schaake (en let niet op de kwaliteit van het geluid, want het gaat natuurlijk om de boodshap).

Beeld: Creative Commons

Powered by Labrador CMS