Europees Hof roept Hongarije tot de orde: geef trans personen hun rechten terug

Leestijd: < 1 min

In Europa hebben transgender personen het recht om te leven volgens hun genderidentiteit. In Hongarije is dat onlangs teruggedraaid. Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens heeft nu geoordeeld dat Hongarije zijn anti-transgendertwetgeving moet terugdraaien.

In Hongarije werd een paar maanden geleden een wet ingevoerd waarin staat dat het geslacht dat bij de geboorte is vastgesteld, bepalend blijft voor de rest van iemands leven. Transgender personen krijgen weliswaar de mogelijkheid om te leven volgens hun eigen genderidentiteit, maar in bijvoorbeeld een paspoort staat een transgender vrouw vervolgens als man geregistreerd, wat telkens opnieuw tot ongemakkelijkheden of confrontaties kan leiden.

Een Iraanse vluchteling die woonachtig is in Hongarije heeft een zaak aangespannen tegen de Hongaarse autoriteiten omdat hij als trans man niet wordt erkend. Volgens de Europese wetgeving op het gebied van mensenrechten heeft iedereen het recht om te leven volgens hun eigen genderidentiteit. Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens heeft in deze zaak dan ook geoordeeld dat Hongarije zich hieraan moet houden. Dit geldt zowel voor vluchtelingen in Hongarije als Hongaren zelf.

Inmiddels hebben zeker 23 transgender personen een zaak aangespannen bij het Europees Hof in Straatsburg. Ook wordt in Hongarije campagne gevoerd om de anti-transwetgeving terug te draaien.

Bron: GayStarNews / Coverbeeld: Creative Commons

Powered by Labrador CMS