Erwin Olaf krijgt koninklijke onderscheiding

Vanwege inzet voor LHBTQ's en zijn fotografie

Leestijd: < 1 min

Voor zijn toonaangevende foto’s en zijn inzet voor de LHBTQ-gemeenschap heeft Erwin Olaf een koninklijke onderscheiding gekregen. Op zijn 60e verjaardag is de fotograaf benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Hij kreeg het lintje bij de opening van zijn tentoonstelling in het Rijksmuseum in Amsterdam, uit handen van burgemeester Femke Halsema.

In een begeleidend schrijven van de gemeente Amsterdam staat waarom Erwin Olaf een koninklijke onderscheiding verdient: “In zijn bijna veertigjarige carrière is Erwin Olaf uitgegroeid tot een wereldberoemd fotograaf. Met zijn uitgesproken, persoonlijke en spraakmakende stijl én onderwerpskeuze heeft hij de Nederlandse fotografie bekendgemaakt bij een breed publiek. Hij komt op voor de belangen van de lhbtiq+-gemeenschap en bestrijdt discriminatie vanwege seksuele oriëntatie of genderidentiteit. Dat doet hij in zijn werk als fotograaf en belangeloos voor organisaties zoals Human Rights Watch.”

Tentoonstelling
Erwin Olaf ontving het lintje bij de opening van zijn tentoonstelling '12x Erwin Olaf' in het Amsterdamse Rijksmuseum. Hij ziet deze als een kroon op zijn carrière. “Welke fotograaf heeft zijn werk ooit naast een Rembrandt mogen hangen, in mijn geval zelfs naast een ets én een schilderij.”

De tentoonstelling heeft Erwin Olaf samengesteld met directeur van het Rijksmuseum Taco Dibbets. Aanleiding is de overdracht van Olafs kerncollectie, die bestaat uit bijna vijfhonderd afdrukken, portfolio’s, boeken, magazines en posters. Het grootste deel heeft Olaf aan het Rijks geschonken.

In de expositie hangen elf foto’s en een videokunstwerk in combinatie met elf schilderijen en een prent uit de collectie van het Rijksmuseum.

Erwin Olaf: The Legacy
Eerder dit jaar was werk van Erwin Olaf te zien in een dubbeltentoonstelling in het Gemeentemuseum en het Fotomuseum in Den Haag. Ook maakte Michiel van Erp een documentaire over de fotograaf die vorige week op tv te zien was, The Legacy.

Zelf gaat Erwin Olaf het de komende tijd wat rustiger aan doen vanwege zijn gezondheid, zei hij in een interview met Het Parool.

“Maar ik zal nooit stoppen, dat zit niet in mijn genen. Ik ga mogelijk abstractie en onscherpte onderzoeken, dan heb ik over een tijdje weer iets om mee naar buiten te komen.”

Beeld: Gemeente Amsterdam

Powered by Labrador CMS