uit onze archieven

Erwin en Sajjad schelen 13 jaar: “Het is belangrijk dat je je in elkaar verdiept”

Leestijd: 2 min

Erwin (53) werkt in het leerlingenvervoer, Sajjad (40) is spreekuurondersteuner en soaconsulent bij een huisarts. Ze zijn elf jaar samen en vertellen over hun relatie met leeftijdsverschil.

Erwin: “We hebben elkaar voor het eerst ontmoet in De Spijker in Amsterdam. Daar was een speciale avond voor mensen met hiv, en ik had net te horen gekregen dat ik hiv heb. Daar zag ik Sajjad met zijn toenmalige vriend. We hebben elkaar daar niet aangesproken, maar kwamen elkaar twee weken later in de Prik [gaykroeg in Amsterdam – red.] opnieuw tegen. Zo is het begonnen. Het leeftijdsverschil heeft op geen enkele manier gezorgd voor aarzeling om een relatie aan te gaan.”
Sajjad: “Mijn omgeving keek niet raar op dat ik een relatie kreeg met iemand die bijna veertien jaar ouder is. Ik had altijd wel vriendjes die vijftien, zestien jaar ouder waren, dus het lag wel al in de lijn der verwachting dat dat opnieuw zou gebeuren.”
E: “Ik heb niet echt iets gemerkt van ons leeftijdsverschil. Mijn familie vond het ook niet gek, mijn grootvader was vijftien jaar ouder dan mijn grootmoeder. Als ik terugdenk, leek hij in het begin wel jong in de zin dat hij niet zo goed was in het meedraaien met het huishouden. Maar dat is nu niet meer zo.”
S: “Soms merk ik wel dat hij ouder is en meer heeft meegemaakt. Dingen waar ik erg hyper op kan reageren, daar reageert hij een stuk rustiger op. Soms is dat prettig, maar soms wil ik dat hij juist meegaat in mijn emotie.”

"ik word vaak gezien als een wat oudere man, terwijl sajjad nog regelmatig in de twintig wordt geschat. maar daar lig ik niet wakker van"

E: “We hebben allebei ongeveer tegelijkertijd hiv gekregen, en zijn daardoor in een zelfde soort fase beland, om het maar even zo te noemen. Van mij hoeft het hele uitgaansleven bijvoorbeeld niet meer zo.”
S: “Voor mij meestal ook niet. Ik zou soms wel willen, maar ach, al die prikkels…”
E: “We hebben nooit het idee gehad dat onze relatie niet zou gaan werken vanwege het leeftijdsverschil. We hebben wel uitdagingen in onze relatie gehad: ik werd overspannen en Sajjad worstelde met zijn geestelijke gezondheid. Maar daar hebben we elkaar juist in gevonden. Het leeftijdsverschil stond er los van. Aan de andere kant word ik vaak gezien als een wat oudere man, terwijl Sajjad nog regelmatig in de twintig wordt geschat. Maar daar lig ik niet wakker van.”
S: “Het is belangrijk dat je je in elkaar verdiept. Bijvoorbeeld ook in muziek uit de tijd waarin je partner is opgegroeid.”
E: “Ik ben op een gegeven moment gaan gamen. Deed ik vroeger nooit. Niet onder protest hoor, ik ben het ook wel leuk gaan vinden. Leeftijdsverschil is denk ik vooral een issue als je allebei in een andere levensfase zit. Als je twintig bent wil je uitgaan en de wereld ontdekken. Een oudere partner wil misschien niet meer uit, dat kan lastig worden. Maar als je elkaar die vrijheid gunt kan het misschien ook wel weer werken.”

MUAH: Emma Klomp
Met dank aan: Gijs Stork

Powered by Labrador CMS