Er komt een tv-serie over Leonardo da Vinci, als gay outsider

Leestijd: < 1 min

Dat er al eeuwen wordt gespeculeerd over de geaardheid van Leonardo da Vinci, is bekend. Er is nu een nieuwe tv-serie in de maak waarin zijn homoseksualiteit centraal staat.

Het zijn niet de minsten die werken aan de tv-serie over kunstenaar, uitvinder en wetenschapper Leonardo da Vinci. Frank Spotnitz (bekend van The Man in the High Castle) en Stephen Thompson (scenarist van Sherlock) werken samen aan Leonardo, zoals de serie simpelweg gaat heten. De makers zetten Da Vinci neer als een gay outsider.

De serie is Engelstalig, maar wordt ontwikkeld door de Italiaanse zendermaatschappij RAI. Eleonora Andreatta is daar Hoofd Drama. Zij vertelt: “Da Vinci was een echte outsider in die tijd. Hij was een bastaardkind, gay, vegetariër en linkshandig.”

Leonardo da Vinci wordt in de serie gezien door de ogen van Caterina, een van zijn modellen. Elke aflevering draait om een van de creaties van Da Vinci. Daarnaast komen de persoonlijke en avontuurlijke aspecten van zijn leven aan bod, meer dan de kunstwerken die hij gemaakt heeft.

Al jaren is de geaardheid van Da Vinci het onderwerp van speculatie, analyse en ook satire. Er zijn weinig verhalen bekend over relaties met vrouwen. In 1476 is Da Vinci samen met drie andere mannen beschuldigd van sodomie. Ze werden vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs.

In zijn leven maakte Da Vinci veel erotische tekeningen van het mannelijk lichaam, en ook een aantal schilderijen. Er is altijd al veel geschreven over zijn veronderstelde homoseksualiteit.

In de serie gaan ze daar dus voor het gemak vanuit. Leonardo zal volgend jaar uitkomen, precies vijfhonderd jaar na zijn dood.

Bron: Attitude

Powered by Labrador CMS