Interview

Envy Peru: “Mijn vader is supertrots op me”

Drag Race Holland winnares vertelt

Leestijd: < 1 min

Vorig jaar won de 32-jarige Envy Peru – het alter ego van Boris Itzkovich Escobar – het allereerste seizoen van Drag Race Holland. We blikken met haar terug, en vooruit. “Envy heeft een houdbaarheidsdatum.”

Hoe ben je ontvangen door de andere internationale deelnemers van Drag Race?
“Ik kende er al een boel. We volgden elkaar al lang via social media. Ik kreeg zóveel berichten van deelnemers en winnaars. Gigi Goode stuurde me ‘Welcome to the family!’, ik praat veel met Valentina en Jimbo. Het voelt echt alsof je wordt opgenomen in die enorme familie. Het feit dat Drag Race Holland een spin-off is van het origineel, doet daar niets aan af.”


Je behoort, samen met de winnaars van Drag Race seizoen 12, All-Stars en Drag Race Canada tot een groepje winnaars die dit jaar na de finale niet direct op pad konden om wereldwijd te gaan optreden. Hoe ga je daar op een creatieve manier mee om?
“Het is erg jammer, we hadden natuurlijk gehoopt dat we op tournee konden gaan. Er stonden al shows gepland in Engeland en Amerika. Die konden helaas niet doorgaan. Dankzij het programma hebben we er wel een grote following bij gekregen, en ik vind het belangrijk om zichtbaar te blijven op social media. Daar moeten we het nu van hebben. Als we later dit jaar jaar weer los mogen, kunnen we alles inhalen.”

Kon je, voor je deelname aan Drag Race Holland, al leven van je werkzaamheden als drag queen, of deed je er iets naast?
“Op zich wel. Net voor de pandemie startte ging ik op vakantie naar Peru. Na terugkomst zou ik mijn baan bij Mac Cosmetics opzeggen, zodat ik me volledig op drag kon storten. Vanaf april tot het eind van de zomer was ik volgeboekt met opdrachten. Maar toen kwam Covid-19.”

“Vroeger was ik stikjaloers op mensen die de ballen hadden zichzelf te zijn”

Je vertelde in eerste instantie een afkeer te hebben van de lhbtq-gemeenschap. Waar denk je dat dat door kwam?
“Ik had het hierover in een interview met Splinter Chabot, en had toen een openbaring: volgens mij was ik vroeger gewoon hartstikke jaloers. Jaloers dat er een groep mensen is die wél de ballen heeft om te zijn wie ze willen zijn. Daar was ik destijds nog helemaal niet klaar voor. Gelukkig ben ik later van de scene gaan houden. Die weg naar zelfacceptatie begint met zichtbaarheid en representatie. Daarom vind ik het zo tof dat dit programma er is.”

Merk je aan de reactie dat er mensen naar het programma keken die eerder niets wisten van drag of zelfs homoseksualiteit?
“Ja, ik heb in samenwerking met het GSA Netwerk van COC Nederland diverse scholen bezocht. Daar merk je dat het onderwerp door Drag Race Holland ontzettend is gaan leven bij cis vrouwen én cis jongens. Er komen moeders naar me toe in de supermarkt, en hetero jongens die het programma moeten kijken van hun vriendinnetje. Je kunt goed merken dat het programma niet alleen wordt bekeken door leden van de community.”

Wat vond je van de manier waarop er in het eerste seizoen werd omgegaan met de non-binary situatie zoals die in de Snatch Game aflevering ter sprake kwam? Het leek alsof de juryleden het niet begrepen maar ook niet echt accepteerden.
“Tijdens de opnamen hebben de kandidaten het er onderling nog wel over gehad. We zagen het ook als opening voor een gesprek: wat is non-binair nu precies? Ik weet zeker dat er een grote groep mensen in Nederland is die daar nog nooit van heeft gehoord. Door het kijken van het programma werd het hopelijk bespreekbaar gemaakt. Ik vond dat Ma’MaQueen zich tijdens de interviews in het programma erg goed verwoordde, ze heeft heel duidelijk uitgelegd wat het inhoudt.”

Envy Peru Drag Race Holland
Envy Peru Drag Race Holland

Tijdens het programma kreeg je ruzie met je Mermaids Mansion-sister Miss Abby OMG. Hoe is het nu tussen jou en Abby?
“Er was veel spanning tussen ons tijdens het programma, en daar wilde ik vanaf. Daarom hebben we het tijdens de opnamen al uitgepraat. Zowel voor de camera’s, als buiten de camera’s om. Nu kijken we er heel anders naar. Abby heeft het programma inmiddels zelf ook gezien, en snapt beter waar ik vandaan kom. We zijn nog steeds zussen, we gunnen elkaar de wereld.
Het zou heel jammer zijn als onze vriendschap door een programma kapot zou zijn gegaan, maar dat is gelukkig niet het geval. Als je meedoet aan het programma weet je dat je samen in een competitie zit. De kandidaten kenden elkaar onderling allemaal. Mijn band met Abby werd misschien iets meer uitvergroot omdat we samen in een drag house zitten, maar Abby is ook goed bevriend met Ma’MaQueen. We hebben onderling allemaal een band, sommige banden zijn wat sterker dan andere.”

In het programma vertelde je over de moeizame band met je vader. Hoe reageerde hij op je deelname?
“Ik weet niet of hij álles heeft gevolgd. Vooraf vroeg hij of hij me ergens mee kon helpen. Ik zei hem dat alle hulp mooi meegenomen is, waarop hij financieel heeft geholpen om bepaalde kostuums aan te schaffen. Dat was heel lief van hem. Ik vond het leuk om te horen dat hij me in Peru voorbij zag komen in het ochtendnieuws toen bekend werd dat ik het programma had gewonnen. Hij is supertrots.”

Welke indruk denk je dat internationale kijkers kregen van Nederland?
“Ik lees veel opmerkingen over Máxima, de Rusical. Kijkers uit het buitenland denken dat ze een gemene koningin is, dus dan leg ik uit dat het hier normaal is om het koningshuis een beetje op de hak te nemen. Leuk om te zien dat ze bepaalde Nederlandse woorden hebben geleerd, en nu weten wat spijkerpoepen en koekhappen is.”

“Het voelt echt alsof je wordt opgenomen in de enorme internationale Drag Race-familie”

Ben je tevreden over de manier waarop je in beeld bent gebracht?
“Ik denk dat het zo eerlijk mogelijk is gegaan. Sommige dingen voelden voor ons veel intenser dan ze uiteindelijk op beeld zijn overgekomen, zoals de ruzie tussen Janey, Sederginne en Abby. Natuurlijk is er creatief gemonteerd: toen Abby een opdracht won, zag je direct erna een shot waarop ik heel zuur keek. Dat was toen totaal niet het geval! Verder heb ik niet echt iets te klagen.”

Tijdens een van de afleveringen won je een waardebon van MisterB, ter waarde van 1.000 euro. In de wekelijkse recaps die we op Winq.nl publiceerden rekenden we uit dat je daar 24 liter glijmiddel van kunt kopen. Heb je dat ook gedaan?
“Hahaha! MisterB zit hier vlakbij, maar ik moet er nog even langsgaan. Misschien wel samen met mijn vriendje. Je kunt daar heel veel kanten op, natuurlijk. Misschien kunnen ze wel iets custom-made bieden.”

In Amerika worden bij elk seizoen meerdere opties opgenomen: je weet als deelnemer pas écht wie gewonnen heeft op het moment dat de finale wordt uitgezonden. Was dat hier ook het geval?
“Ja, er zijn twee mogelijke uitkomsten opgekomen. Logisch, want voordat het programma van start ging gonsde het al van geruchten over de cast en zelfs de volgorde van eliminatie. Pas een paar dagen voordat de finale op Videoland werd gezet, wisten Janey en ik wie van ons twee daadwerkelijk had gewonnen.”

Envy Peru Drag Race Holland
Envy Peru Drag Race Holland

Zie jij verbeterpunten voor een tweede seizoen?
“Het is verleidelijk om Drag Race Holland te vergelijken met het Amerikaanse origineel. Ik weet zeker dat kijkers die het origineel nooit hebben gezien, ontzettend hebben genoten van de Nederlandse versie. In Amerika heeft het team een half jaar de tijd om het programma te monteren. Omdat de opnamen van Drag Race Holland dankzij Covid-19 steeds werden uitgesteld, was daar in Nederland veel minder tijd voor. Tussen het opnemen van de finale en de uitzending van de eerste aflevering zat maar twee weken. Het programma zou erbij gebaat zijn om een grotere pauze te hebben tussen de opnamen en de uitzending. De deelnemers trouwens ook, want dan is er meer tijd om je merchandise en social media op orde te krijgen.”

What’s next?
“Ik wil heel graag touren met de andere Drag Race-meiden. Er zijn al gesprekken geweest met Voss Events [de organisatie achter de internationale Drag Race-tournee Werq the World - red.]. Het is een grote droom om met hen op tour te gaan. Vooral naar Zuid-Amerika, daar zit voor mij een grote fanbase. Ik wil mezelf echter niet rijk rekenen, er is nog niets ondertekend. Mijn grote droom is om meer voor tv te doen. Niet alleen als Envy, maar ook als Boris. Envy Peru heeft een houdbaarheidsdatum. Ik vind het nu allemaal nog hartstikke leuk, maar het is belangrijk om nu al over de toekomst na te denken. Het carrièreverloop van Fred van Leer vind ik heel inspirerend: hij was vroeger ook dragqueen, maar werd daarna stylist op tv en is nu presentator. Die kant zou ik ook wel op willen.”

Beeld: Rob Jacobs
Styling: Daniel Kraus

Powered by Labrador CMS