Envy Peru: “Ik word gezien als voorbeeld en dat is een grote eer”

Een interview met deze ambassadeur van Pride Amsterdam

Leestijd: < 1 min

Drag Race Holland-winnares Envy Peru is een van de tien ambassadeurs van Pride Amsterdam. Bovendien is ze te horen op het Pride Anthem ‘It’s Raining Men! Them! Femme!’. Hoog tijd dus voor een interview. “Pride betekent voor mij kracht, moed en trots.”

De Amsterdamse dj Darling Peter is in samenwerking met Laser en Sony Music het specifiek op queer-artiesten gerichte label Darling Records gestart. De eerste single op het label is ‘It’s Raining Men! Them! Femme!’ van Darling Peter feat. Envy Peru & Vula. Deze bewerking van The Weather Girls-klassieker ‘It’s Raining Men’ is – anders dan het origineel – een ‘celebration of all genders’.

Aangezien Envy Peru te horen is op dit Pride-anthem en tegelijkertijd een van de tien ambassadeurs is van Pride Amsterdam 2022, stelden we haar enkele vragen over haar tijd na het winnen van Drag Race Holland, het anthem en natuurlijk naar het belang van Pride.

Je hebt meegewerkt aan ‘It’s Raining Men! Them! Femme!’. Waarom vind jij het belangrijk om iemand aan te spreken met zijn/haar/hun/diens juiste genderidentiteit?

“Ik vind dat belangrijk omdat je op deze manier die persoon zich gezien en gerespecteerd kunt laten voelen. Het is een kleine moeite met een groot gebaar.”

Heb je zelf nu ook plannen om de muziek in te gaan? En wie zijn je muzikale helden?

“Het is nooit een ambitie van mij geweest om na te jagen. Toen ik op mijn acteursopleiding zat en ik moest zingen voor de klas, vond ik dat verschrikkelijk. Het is altijd een onzekerheid van mij geweest. Nu ben ik ouder en zelfverzekerder en dan heb je meer lak aan dat soort dingen. Maar het voelde wel als een overwinning, de eerste keer in de studio met Rob de Nijs!

Mijn all-time muzikale heldin komt voor niemand als een verassing denk ik. Dat is Kylie Minogue. Maar ik ben ook dol op Donna Summer, Beyoncé, Jessie Ware, Agnes en Róisín Murphy.”

Sinds je Drag Race Holland-overwinning is er veel gebeurd. Kun je enkele hoogtepunten noemen?

“Er is zeker heel veel gebeurd! Ik zal mijn top vijf opnoemen:

  • Mijn terugkeer naar Peru voor mijn eerste soloshow na de winst. Ik ben onthaald als een koningin
  • Mijn eigen limited edition-collectie met Mac Cosmetics
  • Hoofdjury zijn in het programma Make Up Your Mind 
  • Ik ben de eerste queen van de RuPauls Drag Race-franchise die in het jurypanel heeft gezeten. Tweemaal zelfs, in Spanje en in Nederland
  • De grote eer om het gezicht en ambassadeur te zijn voor Pride Amsterdam.”
Pride Amsterdam
Fotografie: Rob Jacobs

Wat betekent Pride voor jou?

“Ambassadeur word je niet zomaar. Je bent een representant van de community en dat brengt verantwoordelijkheid met zich mee. Het betekent voor mij dat ik gezien word als een voorbeeld en dat is een grote eer. Helemaal omdat dit helemaal niet zo vanzelfsprekend is in Peru, waar ik vandaan kom. Pride betekent voor mij kracht, moed en de trots om openlijk jezelf te zijn.”

En waar kijk je het meest naar uit bij deze editie van Pride?

“Natuurlijk kijk ik ontzettend uit naar de Canal Parade, zoals velen. Na twee jaar geen Canal Parade gehad te hebben, vind ik het extra bijzonder dat ik dit jaar samen met mijn mede-ambassadeurs op de eerste boot mag staan en de Canal Parade mag openen. Ik heb zin om te laten zien hoe prachtig en belangrijk wij als community zijn voor de maatschappij!”

Envy Peru
Deze foto en coverbeeld: Cyriel Jacobs

 

Powered by Labrador CMS