Elton John: ‘Laat je testen voor een aidsvrije toekomst’

Weet wat je status is

Leestijd: < 1 min

Zanger Elton John heeft zijn fans opgeroepen zich te laten testen op hiv. “Als je weet wat je status is, kun je bijdragen aan een aidsvrije toekomst.” Hij wil dat testen de normaalste zaak van de wereld wordt en het stigma rond het hiv-virus verdwijnt.

Elton John heeft een open brief geschreven waarin hij zijn boodschap deelt. Hij schrijft: “Wereldwijd leven 37 miljoen mensen met hiv. Alleen al vorig jaar hebben 1,8 miljoen mensen het virus opgelopen. 940.000 mensen zijn overleden aan een aids-gerelateerde aandoening. Dit zou niet meer mogen gebeuren.”

Weet wat je status is
De zanger roept iedereen op zich te laten testen, zodat mensen weten wat hun status is, waardoor ze eventuele overdracht van het hiv-virus kunnen voorkomen. “De medicijnen van tegenwoordig zorgen ervoor dat mensen met hiv een normaal leven kunnen leiden. Ze zorgen er ook voor dat mensen met hiv het virus niet kunnen overdragen aan anderen.”

Hij vervolgt: “De grote uitdaging is nu dat veel mensen zich niet realiseren dat ze risico lopen. Sommigen zijn bang voor het stigma dat rond hiv en aids hangt. Anderen hebben geen toegang tot hiv-testen.”

Elton John benadrukt nogmaals het belang van testen, en hoe belangrijk het is dat je weet wat je status is. Hij verwijst naar de dertigste Wereld Aids Dag die op 1 december werd gehouden en het thema van dit jaar: ‘Know Your Status’.

Stigma doorbreken
Hij besluit: “Laten we ervoor zorgen dat testen op hiv heel gewoon wordt en laten we het stigma doorbreken. Zorg ervoor dat iedereen de hulp krijgt die hij of zij nodig heeft en dat niemand achterblijft. Waar diegene ook woont en wie het ook is. Op die manier kunnen we een aidsvrije toekomst creëren.”

Elton John liet ook nog weten dat hij speciaal voor de feestdagen een aantal projecten ondersteunt met zijn Elton John AIDS Foundation, in Atlanta, Delhi, Kiev, Londen, Maputo en Nairobi.

Bron: The Independent

Powered by Labrador CMS