“Een pastoor zei dat ik als homo nooit echte liefde zou vinden”

Lees het interview met Dusty Ray Bottoms

Leestijd: < 1 min

Het was een van de meest indrukwekkende momenten uit RuPaul’s Drag Race 10: Dusty Ray Bottoms die vertelde over hoe het was toen ze exorcisme moest ondergaan. “Het was net een film”

Dusty Ray Bottoms werd in 1987 geboren als Dustin Raymond, maar stelt zich tegenwoordig uitsluitend als Dusty voor en gebruikt vrouwelijke voornaamwoorden.

De extreem christelijke kerk van Dusty’s ouders, in Kentucky, leert dat er tijdens seks een soort spirituele overdracht plaatsvindt. Als je seks met iemand hebt, neem je een stukje van de geest en ziel over.
Door deze geloofsovertuiging kwam Dusty oog in oog te staan met een ‘prayer warrior’. Drie mannen hielden haar stevig vast. Dusty kon haar mond niet meer sluiten, moest haar voeten stevig op de vloer houden en mocht haar ogen alleen sluiten om te knipperen. Ze werd gedwongen tot een exorcisme. Eentje die drie uur duurde.

Absurd
Hoe belandde Dusty in deze situatie? “Op mijn twaalfde had ik een traumatische ervaring. Ik was met mijn ouders in een winkelcentrum en ging in mijn eentje naar het toilet. Een man greep mijn been en trok me zijn hokje in. Daar verkrachtte hij me. Na afloop wist ik weg te komen, maar ik was ontzettend bang. Hij had me overtuigd dat hij mij en mijn hele familie zou vermoorden als ik het iemand zou vertellen. Ik was zo jong dat ik het geloofde. Toen ik het toilet verliet kon mijn vader duidelijk zien dat er iets was gebeurd. Hij rende het toilet in, en schopte tegen de deurtjes. De man was inmiddels al op de parkeerplaats, maar de politie pakte hem snel. Ik werd in een kleine kleedkamer recht tegenover hem gezet. We keken elkaar in de ogen. De politie vroeg: ‘Heeft deze man je aangeraakt?’ Ik zei van niet. Ik was doodsbang en het was zo’n absurde situatie. Toen lieten ze hem gaan.Toen ik oud genoeg was om me te realiseren dat hij mij en mijn familie niets aan kon doen, wilde ik mijn familie er niet over vertellen. Ik wilde ze niet kwetsen of teleurstellen.”

Dusty Ray Bottoms
Dusty Ray Bottoms

Later, toen Dusty tijdens haar studententijd op bezoek was bij haar ouders, kwam het alsnog ter sprake. “Ik moest naar beneden komen en uitleggen wat er aan de hand was.” Dusty voelde zich kwetsbaar, na jarenlange ellende. “Ik heb ze alles verteld. Alles over mijn seksualiteit, de intieme dingen én wat er op mijn twaalfde was gebeurd. Ze reageerden heel heftig. Ze waren compleet gebroken.”

Vernederend
Op 20-jarige leeftijd was Dusty wanhopig. “Ik was echt een puinhoop. Ik wilde gewoon gelukkig zijn, gefixt worden. Ik was bereid alles te proberen om dat te bereiken.”  

Het exorcisme vond dan ook niet plaats tegen haar wil: ze werkte er zelf aan mee. “Het was net een film”, vertelt Dusty. “Maar niet zoals in The Exorcist. Er was geen geschreeuw, maar het was erg vernederend en beangstigend. Alles werd me afgenomen, al mijn geheimen moesten eruit komen. Je wordt gevraagd om iedere seksuele ervaring te delen, je sekspartners met naam en toenaam te noemen, terwijl je in direct contact blijft met de leider, een prayer warrior. Ondertussen moeten je handen steeds omhoog blijven.

Na het exorcisme sprak ik steeds met pastoors. In het laatste gesprek werd me verteld dat ik als homo nooit echte liefde zou vinden en nooit succesvol zou kunnen zijn. Relaties tussen homo’s zouden alleen om drugs draaien en ik zou nooit gelukkig worden. Dat maakte enorme indruk op me. Ik begon me te realiseren dat de weg van deze kerk niet de juiste was.”

“Mijn familie en ik verschillen heel erg van mening”

Een paar jaar later verhuisde Dusty naar New York, en besloot ze haar familie op afstand te houden. “Mijn familie is geweldig”, legt ze uit. “Het zijn echt fantastische mensen. Ze zijn lief en gaven me alles wat ik nodig had toen ik klein was, maar op het gebied van homoseksualiteit verschillen we gewoon heel sterk van mening. Het was voor mij beter, zowel op emotioneel als mentaal vlak, om afstand te houden. Zij denken dat mijn homoseksualiteit een keuze is. Het is een onderwerp waar we gewoon niet uit gaan komen. Vandaar de afstand, zodat ik kon leren hoe ik van mezelf moet houden.”

Verbetering
Drag en het personage Dusty Ray Bottoms speelden een grote rol in Dusty’s proces om haar leven opnieuw op te bouwen. “Drag heeft me absoluut geleerd om van mezelf te houden. Maar het heeft me ook geleerd kritisch te zijn naar mezelf. Het is een goede balans.”

Tegenwoordig is de inmiddels 30-jarige Dusty nog wel op haar hoede, maar probeert ze langzamerhand ook de relatie met haar familie te herstellen. “Sinds de aflevering van Drag Race waarin ik over mijn ervaringen sprak heb ik veel met mijn moeder gesproken. Heel langzaam komt er verbetering in onze relatie.”

Kan Dusty haar ouders nog vergeven, na haar traumatische ervaring? “Ik vergeef iedereen. Ik ben verdergegaan met mijn leven. Mijn ouders hebben inmiddels hun excuses aangeboden. Ze realiseren zich dat zo’n exorcisme niet de beste aanpak was. Tegelijkertijd deden ze het met de beste bedoelingen, uit liefde. Ik weet dat mijn familie erg veel van me houdt, en ik ook van hen. Dus we blijven werken aan onze relatie.”

Foto's: Greg Vaughan

Powered by Labrador CMS