Duizenden scholen doen mee aan Paarse Vrijdag 2023

Helemaal jezelf, all day, every day

Leestijd: 2 min

Op 8 december doen weer honderdduizenden scholieren en duizenden scholen mee aan Paarse Vrijdag. Ze zetten zich in voor een school waar iedereen zichzelf kan zijn zonder gepest te worden. Het thema is dit jaar All day, every day, omdat je het hele jaar door jezelf moet kunnen zijn, en niet alleen op Paarse Vrijdag.

Op Paarse Vrijdag werken we samen aan een school waar ieder kind veilig zichzelf kan zijn zonder gepest te worden. Of je nou twee moeders hebt, een vader en een moeder, van ballet houdt of van voetbal, op wie je ook verliefd wordt en wat ook je huidskleur of religie is.

Pakketten snel uitverkocht

Paarse Vrijdag wordt dit jaar gevierd op zo’n 1850 basisscholen en 1000 middelbare scholen en mbo’s. Ook op veel hbo’s en universiteiten wordt Paarse Vrijdag gevierd. De gratis Paarse Vrijdagpakketten die het COC beschikbaar stelt voor middelbare scholen en mbo’s waren in november in mum van tijd uitverkocht. 

Het thema is dit jaar All day, every day, omdat je het hele jaar door jezelf moet kunnen zijn, en niet alleen op Paarse Vrijdag.

Paars dragen

Op duizend middelbare scholen en mbo’s doen zo’n half miljoen scholieren mee aan Paarse Vrijdag, om te laten zien dat iedereen zichzelf moet kunnen zijn. Scholieren van COC’s GSA Netwerk organiseren op Paarse Vrijdag ook dit jaar weer tal van activiteiten op hun middelbare school of mbo, uiteenlopend van spreekbeurten tot feestjes in de aula.

Acceptatie, veiligheid en respect

Basisscholen doen dit jaar voor de vierde keer mee aan Paarse Vrijdag. In 2020 deden vijfhonderd basisscholen mee, inmiddels zijn dat er zo’n 1850.

Leerkrachten nemen op de basisschool het initiatief. “Op Paarse Vrijdag vier je acceptatie, veiligheid en respect voor elkaar, dat zijn basisbeginselen van de school”, zegt basisschooldirecteur Kim uit Kollum daarover in een interview met Paarse Vrijdag ambassadeur Tanja Jess.

Lesmateriaal

Juf Ayse uit Utrecht: “Het gaat erom dat iedereen welkom is bij ons op school en dat we elkaar respecteren, wat ook je achtergrond is, hoe je je voelt en wat je gelooft.” Moeder Ellen zegt over Paarse Vrijdag: “Ik vind het heel belangrijk dat onze kinderen mogen zijn wie ze willen zijn.”

Op de Paarse Vrijdag-website staat lesmateriaal waaruit basisschoolleerkrachten een keuze kunnen maken die past bij hun school en de leeftijd van kinderen. Zo is er een poster met een gedicht over jezelf kunnen zijn en kunnen kinderen een kijkje nemen in de verschillende gezinnen van Stijn, Taro en Jente. Het lesmateriaal is samengesteld in samenwerking met deskundigen en onderwijsorganisaties.

Ook kunnen leerlingen en leerkrachten uit de bovenbouw samen meedoen aan De Grote Paarse Vrijdag Spelshow, over thema’s als jezelf zijn, verliefdheid, vriendschap en familie. De Spelshow wordt gepresenteerd door Ridder van Kooten (bekend van Kinderen voor Kinderen) en Mitch Wolterink (Koos en Moos).

Hard nodig

Aandacht voor jezelf kunnen zijn zonder gepest te worden, is nog altijd hard nodig. Lhbtiq+ scholieren worden bijvoorbeeld tot vier keer vaker gepest dan andere scholieren en ‘homo’ is op school het meest gebruikte scheldwoord. Zelfmoordcijfers onder lhbtiq+ jongeren liggen bijna vijf keer hoger dan gemiddeld.

Paarse Vrijdag wordt georganiseerd door scholieren en leerkrachten in samenwerking met COC Nederland. Op de middelbare school nemen de GSA’s van COC’s GSA Netwerk het voortouw. Een GSA is een groep scholieren die vindt dat iedereen op school de vrijheid heeft om te zijn wie die is, zonder zich daarvoor te hoeven schamen of te verantwoorden. Ze organiseren daarvoor activiteiten zoals Paarse Vrijdag. Er zijn GSA’s op circa 80 procent van de middelbare scholen in Nederland. De eerste Paarse Vrijdag in Nederland werd door leerlingen en het COC geïnitieerd in 2010; toen deden er in totaal 150 scholen mee.

Beeld: Kim de Hoop voor COC Nederland

Powered by Labrador CMS