Dragqueen Lady Galore viel 60 kilo af

Leestijd: < 1 min

Vorig jaar september verscheen er een interview op Winq met Sander den Baas, de man achter de Amsterdamse dragqueen Lady Galore. Hij kampte met overgewicht en onderging een maagverkleinende operatie. We zijn bijna een half jaar en zestig kilo lichter verder en afgelopen weekend stond hij als Galore op het podium bij Superball, het grootste dragevent van Europa.

Foto links: Stef Lohstroh / Foto rechts: Jelle Pieter de Boer
Foto links: Stef Lohstroh / Foto rechts: Jelle Pieter de Boer

Het moeten heftige maanden zijn geweest.
“Zeker. Maar het gaat goed met me, beter dan verwacht. Er werd mij verteld dat ik blij mocht zijn als ik negentig kilo zou wegen, nu weeg ik 75 kilo. Nu is het tijd om te stabiliseren, al is het lastig een goed eetpatroon te krijgen."

Want hoe hou je dat inderdaad vol?
“Ik wilde van mijn slaapapneu en suikerziekte afkomen. De beslissing voor een operatie heb ik heel bewust gemaakt. Ik heb besloten beter voor mezelf te gaan zorgen. Voorheen ging ik soms twee, drie keer per week naar de snackbar. Daarnaast nog een keer pizza en Chinees. Nu doe ik dat soms één keer per week. Ik weet nu: als je zo dik bent, verlies je uit het oog wat normaal is. Dat moet ik opnieuw uitvinden.”

Lady Galore een jaar geleden / Foto: Stef Lohstroh
Lady Galore een jaar geleden / Foto: Stef Lohstroh

Je bent zestig kilo kwijt, dat is onwijs knap.
“Dank je. Het zit een beetje in mij: als ik iets doe, doe ik het goed. Dat is zo met drag, maar ook met dit. Ik wil ergens duizend procent voor gaan.”

In het interview vertelde je vorig jaar dat je bang was voor de reacties. “Mensen houden van de dikke Galore”, zei je zelfs.
“Wat blijkt? Mensen houden nog steeds van Galore. Dat is gelukkig goed gegaan. Voor veel mensen is het wel even wennen, er zijn nu mensen die me niet meer zo leuk vinden, maar een hele groep mensen vindt me juist toffer nu.”

Waarom vinden mensen je dan nu niet meer leuk? Je bent toch gewoon dezelfde Galore, alleen wat dunner?
“Er zijn mensen die van een bepaald uiterlijk houden. Ook in drag. Sommigen houden gewoon van een big girl, en als die big girl niet meer big is, dan is het voor mensen heel makkelijk te zeggen dat ‘ze is kwijtgeraakt wat ze had’. Letterlijk en figuurlijk. Gelukkig krijg ik die reactie heel weinig.”

Vond je het lastig dat je moest aankondigen dat je een operatie onderging?
“Ik had niet echt een keus. Stel dat ik het niet had gedaan, dan was er ontzettend veel over geluld.”

“Ik ben er niet trots op, maar ik ga tegenwoordig maandelijks naar de Primark”

Hoe doe je dat nou eigenlijk met al je kleren? Heb je veel moeten weggooien, of vermaak je dingen?
“Ik ben er niet trots op, maar tegenwoordig ga ik maandelijks naar de Primark. Daar koop ik voor een paar euro nieuwe kleren voor mezelf. Er waren tijden dat er iedere week wel een anderhalve kilo af ging.
De outfits van Galore heb ik bijna allemaal weggedaan. Veel verkocht, sommige dingen laten vermaken.”

Heb je lang niet kunnen optreden?
“Ik ben minder vaak in drag geweest, ook omdat ik gewoon vaak heel moe was. Nu begint het weer allemaal: Pride, Milkshake…”

Waar je ook dit jaar een eigen stage hebt.
“Daar worden heel toffe outfits voor gemaakt.”

Foto: Jelle Pieter de Boer
Foto: Jelle Pieter de Boer

Je hebt nu een heel nieuw lichaam: bedenk je dan ook zelf nieuwe outfits die daarbij passen?
“Nou ja, bij Superball had ik bijvoorbeeld een jasje dat ik pas één keer aan had gehad. Ik wilde dat nog een keer dragen, toen bedacht ik dat ik het halverwege gewoon uit zou doen en dat je dan mijn lichaam zou zien. Maar wat doe je daaronder aan? Een crop top? Why not. Ik ging naar de H&M en kocht een of ander lelijk geel topje. Voor tien euro was ik klaar.”

Tien euro voor een outfit?!
“Als ik in de jury had gezeten en een queen had dat topje aan, zou ik haar echt niet serieus nemen, haha. Maar ik wilde mijn lijf showen. Mensen hadden het bovendien niet verwacht van mij, dus dat was extra leuk.”

Een bericht gedeeld door (@the_lady_galore) op

Een bericht gedeeld door

Is er iets veranderd aan Lady Galore, behalve haar omvang?
“Galore blijft een diva. Daar is weinig aan veranderd. Aan Sander wel. Ik ben een stuk zelfverzekerder nu, voel me lekkerder in mijn lijf. Dat straal ik denk ik ook wel uit.”

Zijn jullie dichter bij elkaar gekomen?
“Nee. Het is nog steeds een act. Ik vind het leuk om te doen, maar het is niet een deel van wie ik ben. Laat ik het zo zeggen: het klinkt misschien arrogant, maar ik weet waar ik goed in ben. Wat mijn sterke punten zijn.”

En gaat er iets veranderen tijdens optredens?
“Vroeger kon ik op het podium gaan staan en hoefde ik verder niet veel te doen, mensen waren al impressed door het slagschip dat het podium op kwam. Nu verwachten ze toch wel wat meer. Dus ik moet gaan leren iets meer te bewegen en wat soepeler te worden. Het wordt harder werken.”

Powered by Labrador CMS