Doneer nu voor De Queer Boekenkast

Thomas en Valentijn openen hun eigen winkel met queer boeken

Leestijd: < 1 min

Thomas en Valentijn zijn een inzamelingsactie gestart om hun droom waar te maken: het openen van hun eigen onafhankelijke, fysieke boekhandel voor lhbtq-boeken: De Queer Boekenkast. Doe mee en steun deze twee, zodat de boekenwereld weer een stuk inclusiever wordt.

Zo’n twee jaar geleden begonnen Thomas en Valentijn ‘De Queer Boekenkast’ op Facebook, een online safespace voor liefhebbers van boeken waarin lhbtq-thema’s en personages centraal staan. In korte tijd ontstond er een klein netwerk van lezers, schrijvers, uitgevers, leerkrachten, boekhandelaren en bibliothecarissen die samen met hen de (boeken)wereld een stukje inclusiever wilden maken.

Inclusief leesvoer

Daarbij groeide bij de twee al gauw de wens om niet alleen op social media anderen te inspireren, maar ook om offline de afstand tussen lezers en inclusief leesvoer te verkleinen. Vandaar dat ze in maart 2023 eindelijk de stap durven nemen om onze eigen boekhandel op te richten.

In hun enthousiasme zijn Thomas en Valentijn gelijk op zoek gegaan naar mogelijkheden om hun droom te verwezenlijken: ze kwamen een pandje in een van de twee drukst bezochte winkelstraten van hun woonplaats Alkmaar op het spoor en planden een bezichtiging in. Het was liefde op het eerste gezicht en inmiddels kunnen ze melden dat ze vanaf februari 2023 ‘ons winkeltje’ echt mogen gaan huren.

Inzamelingsactie

Op de inzamelingspagina van GoFundMe schrijven ze: “Ons doel is om de eerste maand te gebruiken om alles te verbouwen en in te richten met een ruim aanbod van lhbtiqia+ boeken in zowel het Nederlands, Engels en een gedeelte in het Duits.

Daarnaast zullen ook graphic novels, manga’s en strips, foto- en kunstboeken en andere boekgerelateerde merchandise tot ons assortiment behoren. Uiteraard zullen wij ons inzetten om extra aandacht te besteden aan boeken van minderheden binnen de lhbtiqia+ gemeenschap, zoals auteurs van kleur.

Als alles volgens planning verloopt openen we op 2 maart 2023 onze deuren en zullen we zeven dagen per week geopend zijn voor boekenliefhebbers. Ook het organiseren van leesclubs, signeersessies en andere leesbevorderende evenementen beginnen zich al in ons hoofd te vormen.”

Doneer nu!

Wil jij Thomas en Valentijn helpen om De Queer Boekenkast te realiseren? Ga dan nu naar hun inzamelingspagina op GoFundMe en doneer een bedrag.

Coverbeeld: Istock

Powered by Labrador CMS