Documentairetips: trans personen in beeld

Leestijd: < 1 min

Verruim je blik met maar liefst twintig documentaires die door de jaren heen impact hebben gehad op de representatie van trans personen. 2Doc.nl brengt ze nu bij elkaar op één plek, van Michiel van Erps De Roze Revolutie tot Ryan is Zwanger en Raven van Dorsts zoektocht naar de rol van gender in de maatschappij. Bekijk ze hier allemaal online.

Op 2Doc.nl staan twintig documentaires die als gezamenlijk thema hebben dat ze gaan over transgender personen. We lichten er enkele uit:

Mel
Een Armeens kampioen gewichtheffen heeft in eigen land geen leven meer als hij ervoor uitkomt trans man te zijn.

Ryan is zwanger
Ryan (die/hen) is trans non-binair en wil graag zwanger worden. Gesteund door diens partner David (hij/hem) trotseren ze alle hobbels op de weg naar het ouderschap. Een avontuur dat aanzet tot nadenken over hoe modern en inclusief onze samenleving eigenlijk is.

De roze revolutie
In deze vierdelige documentaireserie neemt regisseur Michiel van Erp vanuit zijn persoonlijke verwondering de historie van de lhbtq-beweging in Nederland onder de loep. Aflevering drie en vier gaan onder andere over de roze revolutie voor trans personen. 

Geslacht!
In Geslacht! vraagt Raven van Dorst zich af welke rol gender nou speelt in onze maatschappij. Waarom denken we in de hokjes 'man' en 'vrouw'? En wat zit er tussenin?

Love me gender
Trans jongeren Lisa (22), Jason (25), René (26), BeyonG (30) en Jennifer (31) zijn op zoek naar liefde; een relatie met iemand, en ook de acceptatie van mensen dichtbij hen. Samen proberen ze elkaar te helpen angsten en obstakels te overwinnen en delen ze ervaringen.

Het complete overzicht met alle twintig documentaires (en waar je deze kunt bekijken) vind je hier.

Vorig jaar maakte 2Doc.nl een overzicht met twaalf documentaires over de lhbtq-gemeenschap. Dat lijstje vind je hier.

Powered by Labrador CMS