Column

“Dit jaar neem ik geen enkele open deur voor lief”

Pim snakt naar een vrijer nieuw jaar

Leestijd: < 1 min

Nu we 2020 eindelijk achter ons hebben gelaten, fantaseert columnist Pim Nugteren over een hopelijk veel vrijer jaar. “In 2021 neem ik geen enkele open deur voor lief.”

Zeggen dat 2020 een weggegooid jaar was, is een enorme open deur. Maar als er iets is wat het afgelopen jaar mij geleerd heeft, is het geen enkele open deur meer voor lief te nemen. Voor je het weet is die namelijk gesloten, zoals die van theaters, restaurants, cafés, clubs en inmiddels zelfs winkels. Dus: 2020 was een weggegooid jaar. 

Eerder deze week ging ik op bezoek bij een vriend – dat kan vooralsnog gelukkig nog wel. Hij had nieuwe boxen besteld. Van die grote. Duur waren ze ook. Wekenlang had hij getwijfeld en alle voors en tegens tegen elkaar afgestreept. Van die innerlijke strijd had hij me via Whatsapp dagelijks op de hoogte gehouden. Eén klik op de play-knop en ik wist dat het waar voor zijn geld was. Uit de boxen kwam muziek van ongekende kwaliteit, die me mee terugvoerde naar de tijd dat een avondje uit nog heel gewoon was.

Ik waande me weer in een theater, waar ik om vijf voor acht een volle zaal in schuifel. Vol spanning wachtend op de voorstelling, terwijl ik daar op mijn niet bijzonder comfortabele stoel het wijntje dat ik voor aanvang haastig heb weggetikt voel naborrelen in mijn maag.

“Hopelijk opent er dit jaar een nieuwe deur voor ieder exemplaar dat vorig jaar sloot”

Of dat concert van die artiest waarvan ik overtuigd ben dat ik hem hebt ontdekt. Terwijl een van mijn vrienden lastminute een paar biertjes haalt – ik niet, ik wil geen seconde missen – sta ik klaar voor de start, midden in een uitbundige menigte die elkaar ophypet tot de eerste noot uit de speakers knalt.

Of dat avondje stappen. Een onschuldige borrel, die ontspoort in een bonte kroegentocht waarbij ik voor één avond alle deadlines, stress en andere dagelijkse beslommeringen achter me laat en mezelf verlies in een zweterige, schurende mensenmassa die elkaar niet beoordeelt op huidskleur, geslacht, afkomst, opleidingsniveau of seksuele oriëntatie – hooguit op de kwaliteit van elkaar dansmoves.

Ik mis het zo, het normale leven. Ik gun het iedereen weer snel terug. Mijn hoop is dat er dit jaar voor iedere deur die in 2020 sloot een nieuwe opent. Gelukkig nieuwjaar.

Meer lezen? Hier vind je alle columns van Pim Nugteren.

Foto: © Peter van der Wal

Powered by Labrador CMS