Binnenkijken

Dit is de woning van designexpert Jerry en vriend Ritesh

Come fly with me vs home sweet home

Leestijd: < 1 min

Gaan samenwonen met een designexpert, zet je interieur in de hyperdrive. Zo ondervond ook cabin crew member Ritesh. De afspraak is: hij regelt de vakanties, vriend jerry bekommert zich om het huis.

Jerry van der Ploeg (36) en Ritesh Kalpoe (39) wonen sinds vorig jaar op 116 vierkante meter samen in het centrum van Maassluis. Jerry is werkzaam als shopmanager bij meubelwinkel Femkeido (Femke Interieur Design Ontwerp) in Rotterdam. “Daar geven we interieuradvies en maken we 2D-en 3D-plannen voor mensen. Wij verkopen design; bekende merken als Vitra, Muuto en Artifort.” Ritesh is werkzaam als steward bij KLM.

Boekenplank met interieur- en reisboeken
Inspiratie en herinneringen over reizen en wonen.

Jerry: "Wij hebben elkaar op 7 januari 2017 leren kennen. Heel ouderwets: in bar De Regenboog in Rotterdam. Ik was daar met vrienden op stap en Ritesh was dat ook. In eerste instantie vond ik vooral zijn beste vriend interessant maar uiteindelijk hebben wij elkaar daar gevonden. We hebben nummers uitgewisseld en een paar weken later gingen we op date.” Ritesh: “Pas een jaar geleden zijn we gaan samenwonen, Ik woon mijn hele leven al in Maassluis en Jerry komt uit Pijnacker. Met mijn vliegende bestaan vond ik een latrelatie eigenlijk wel prima – hoewel ‘latten’; we woonden maar op twintig minuutjes van elkaar. Covid heeft ons echt dichter bij elkaar gebracht. In die tijd zaten we natuurlijk veel meer thuis en ben je ook meer samen. Ik vloog soms weken niet. Dat was een mooie gelegenheid om op zoek te gaan naar een appartement en op 1 februari 2022 was het zover; toen kregen we de sleutels van dit oude huis: het stamt uit (begin) 1900.” Jerry: “Ik werkte net een week in de interieurwinkel toen de mededeling kwam dat alle winkels moesten sluiten. Best wel een valse start natuurlijk. We mochten nog wel advies geven op afspraak. De winkel bleef toen nog anderhalf jaar dicht.”

Piemelkunst
Mannelijkheid van Seletti.
Flowerpot tafellamp van &Tradition.
Flowerpot tafellamp van &Tradition.

Teamwork

Hoe zijn jullie dit heerlijke huis op het spoor gekomen?
Ritesh
: “Ons huis ligt aan de oude binnenhaven van Maasluis. Een aantal jaar geleden heeft een ontwikkelaar dit huis gekocht. Het waren twee appartementen en een garage en hij heeft er uiteindelijk drie appartementen van gemaakt. Wij wonen op de bovenste twee verdiepingen.”
Jerry: “Het is een nieuw huis in een oud jasje. De aannemer heeft destijds binnen alles vernieuwd en verduurzaamt met nieuwe kozijnen en een warmtepomp, want het huis is van het gas af. Maar aan de buitenkant heeft het nog wel die oude uitstraling. En de locatie is hartstikke top want de haven ligt heel centraal.”

Hoe werd het huis opgeleverd?
Jerry: “De muren waren netjes gestuct en er lag een naturel eiken parketvloer in. De badkamer en (zwarte) keuken waren meteen naar onze smaak. Verder was het een blanco canvas.”
Ritesh: “Toen we op zoek waren naar een huis, wilden we het liefste een visgraatvloer, dus dat eiken parket was een klein beetje een teleurstelling maar uiteindelijk past deze vloer beter bij de rest van ons interieur – met een visgraatvloer zou het allemaal veel te druk worden.”
Jerry: “Dit huis stond gewoon op Funda maar van alle huizen die we gezien hebben, was dit de eerste waarop we allebei direct verliefd waren. Dit moest ’m worden, ook al was-ie een beetje boven het budget. We hebben het behang door een professional laten aanbrengen maar het schilderwerk hebben we wel zelf gedaan: ik het afplakken en de randjes en Ritesh deed de grote vlakken – als team ging dat prima. Net als in onze interieurwinkel, geldt ook bij ons huis: aan witte muren doen we niet en er moet altijd een behangetje komen.”

Ritesh Kalpoe (l) en Jerry van der Ploeg (r).
Ritesh Kalpoe (l) en Jerry van der Ploeg (r).

De bekende KLM-huisjes zijn ook van de partij. Kun jij, Ritesh, er af toe gewoon eentje in je zak steken?
Ritesh: “Nee, nee, nee dat kan natuurlijk niet. Wij hebben onze huisjes samengevoegd sinds we samenwonen. We hebben er nu 26 en hebben er nog best veel te gaan – er zijn er namelijk 103. Wij reizen best veel en via IPB [Indien Plaats Beschikbaar – red.] kunnen we best vaak op reis. En dan krijgen we ook regelmatig zo’n huisje.”

De bank: an ongoing saga.

In de slaapkamer staat een grote loungebank. Dat verwacht je niet zo snel.
Jerry: “Die bank wordt nu vooral gebruikt om onze kleren op te gooien haha. De reden dat deze er staat is eigenlijk simpel: we zijn van twee huizen naar één gegaan en net voor de verhuizing hadden we allebei een nieuwe bank gekocht. Maar de bank van Ritesh past perfect in de woonkamer en de mijne kreeg derhalve een plek in de slaapkamer.”

De bank van Ritesh past perfect in de woonkamer.
De bank van Ritesh past perfect in de woonkamer.

Ritesh: “Ik heb weleens een kleine veto uitgesproken over Jerry’s interieurkeuze. Maar ik ben nogal meegaand – ik vind alles mooi. Ik moet toegeven dat ik uit een mancave kom – ik ben natuurlijk veel op reis en dus niet heel veel thuis. Het huis waar ik nu in woon, is veel mooier. Onze relatie is in de volgende richting gegroeid: Jerry doet het huis en ik regel meer de vakanties. Nu we zulke mooie spullen hebben, waardeer ik die ook echt want ik houd erg van kwaliteit. Maar eerlijk gezegd dacht ik er nooit zo over na, voordat ik Jerry leerde kennen; één grijs wandje van de vier, vond ik toen al hip genoeg. Ik had een grijze bank met een oranje kussen. Dat was het dan.”
Jerry: “Toen we nog aan het latten waren, heb ik zijn huis beetje bij beetje een upgrade gegeven. Ik mocht zelfs de muur een keer schilderen. Als ik het maar zelf deed.”
Ritesh: “Als ik nu bij Jerry in de winkel kom, kijk ik mijn ogen uit als er weer iets nieuws is binnengekomen. En wij zijn alweer aan het sparen voor een nieuwe bank.”
Jerry: “Zijn bank, in de woonkamer is comfortabel en dat straalt-ie echt uit: als-ie maar lekker zit. Voor mij geldt: wie mooi wil zijn moet pijn lijden.”
Ritesh: “Ik zeg weleens: die bank is niet duur genoeg voor Jerry, hahaha.”

Tekst: Edwin Reinerie | beeld: Laura Emma van Geest

Powered by Labrador CMS