Uit de kunst

“Deze mensen hebben allemaal voor zichzelf gekozen”

Fotograaf Rik Versteeg

Leestijd: < 1 min

De Rotterdamse fotograaf Rik Versteeg schoot voor de jaarlijkse stadsexpositie en fotowedstrijd De kracht van Rotterdam een aantal foto’s waarmee hij heteronormativiteit wilde verbreken. 

Vertel eens over de vier foto’s die je maakte voor de Kracht van Rotterdam?
“Het gaat bij De kracht van Rotterdam over het straatbeeld van de stad. Wat zie je? Wat valt er op? Ik heb vanwege persoonlijke redenen gekozen voor het onderwerp gender. Ik heb het gevoel dat mensen het niet gewend zijn als mensen er ‘anders’ dan ‘standaard’ uitzien. Iemand met geverfd haar of gewaagde outfit bijvoorbeeld. Volgens mij komt dat omdat je het niet genoeg ziet in het straatbeeld. Met dat idee ben ik op zoek gegaan naar modellen die daar zelf ook last van hebben en wilden meewerken om het straatbeeld van Rotterdam te verbreden.”

Dennis van Vreden
Dennis van Vreden

Kende je die mensen al?
“Sommige wel, maar ik had nog nooit met ze gewerkt. Ik wist van een aantal mensen dat ze er moeite mee hadden over straat te lopen of dat ze vaak werden nageroepen. Dat inspireerde mij om die mensen heel krachtig te portretteren.”

Je hebt ze ook lang gesproken, waren dat heftige verhalen?
“Het werd vaak heel erg persoonlijk inderdaad. Wat ik interessant vond, was dat alle vier de mensen voor zichzelf hadden gekozen. Dit is wie ik ben en als je dat niet aanstaat, dan ga je maar weg.”

Paolo Yao Kouadio
Paolo Yao Kouadio
Ma’maQueen
Ma’maQueen

Je maakte vier foto’s, maar met de foto van Isis Cruz doe je uiteindelijk mee aan de wedstrijd.
“Klopt. Dat was heel bijzonder. Isis is een transvrouw en ze is bij mij voor het eerst zonder pruik op de foto gegaan. Dat was voor haar een hele stap. Ze wilde erachter komen wat de reacties van anderen zouden zijn, en die waren heel erg goed. Nu durft ze vaker zonder pruik de straat op te gaan.”

Wat hoop je met deze foto’s te bereiken?
“Ik hoop dat mensen in Rotterdam gaan inzien dat er meer soorten mensen op straat rondlopen, dan zij gewend zijn. Heb respect voor iemand die er anders uitziet dan jij en maak daar geen nare opmerkingen over.”

Isis Cruz
Isis Cruz

Update: Feest! Rik heeft met zijn foto's De kracht van Rotterdam gewonnen!

Je kunt Rik ook volgen via zijn website.

Powered by Labrador CMS