Deze mannen zijn al bijna 50 jaar met elkaar getrouwd

Hoe dat kan? Dat lees je hier

Leestijd: < 1 min

Omdat iemand even niet zat op te letten, zijn twee Amerikaanse mannen in 1971 met elkaar getrouwd. Dat kon destijds helemaal nog niet in de VS, maar nu is hun huwelijk alsnog officieel erkend. En dat maakt Michael en Jack het langst getrouwde koppel van hetzelfde geslacht.

In 1971 probeerden Michael McConnell en Jack Baker het gewoon: ze dienden een verzoek in om te trouwen in Blue Earth County in Minnesota. De ambtenaar van dienst had niet door dat beide namen bij mannen hoorden. Pas op het laatste nippertje kwam hij erachter, dus is hun huwelijk destijds niet officieel bekrachtigd.

Langste M/M-huwelijk ter wereld
Bijna vijftig jaar later en na een langdurige rechtszaak is het de heren nu gelukt om het huwelijk alsnog officieel erkend te laten worden, dus vanaf de datum in 1971. Vorige maand ontvingen Michael en Jack een brief van de Social Security Administration dat de McConnells (Jack heeft de achternaam van Michael aangenomen) zich officieel getrouwd mogen noemen sinds 1971. En daarmee zijn ze alsnog het langst getrouwde koppel van hetzelfde geslacht in de VS en waarschijnlijk van de hele wereld.

Hoe gingen Jack en Michael destijds te werk? Nadat het de twee in 1970 niet was gelukt een boterbriefje te bemachtigen in Hennepin County in Minnesota, zochten ze net zolang totdat ze een maas in de wet vonden. Jack veranderde zijn voornaam in het genderneutrale ‘Pat Lyn’ en Michael ging in zijn eentje naar Blue Earth County om een licentie aan te vragen.

Omdat de officiële huwelijksstatuten van Minnesota nergens iets zeggen over mensen van hetzelfde geslacht, was het huwelijk dus automatisch geldig. Maar toen een ambtenaar erachter kwam dat het hier om twee mannen ging, stak hij er alsnog een stokje voor.

Alsnog geldig
Toen in 2015 het huwelijk werd opengesteld voor mensen van hetzelfde geslacht, dachten de twee dat hun eigen huwelijk nu automatisch geldig zou zijn. De bestaande papieren bleken echter niet genoeg. Na een lange rechtszaak is nu besloten dat hun huwelijk alsnog geldig is.

De twee hebben er een boek over geschreven met de naam The Wedding Heard ‘Round the World: America’s First Gay Marriage. Jack is trots. “De pestkoppen met macht hebben ons lang genoeg dwars gezeten. Nu hebben we eindelijk gewonnen.” 

Bron: NBC News

Powered by Labrador CMS