Deze liedjes zien we in ieder geval níet op het Songfestival

....de meest 'opmerkelijke' inzendingen van dit jaar

Leestijd: < 1 min

Terwijl we in dit overzicht netjes bijhouden welke inzendingen voor het Eurovisie Songfestival bekend worden gemaakt, vind je hieronder een paar opmerkelijke inzendingen die de nationale finale níet wonnen. Deze liedjes zien we dus in ieder geval (gelukkig?) niet op 14 mei tijdens het Songfestival.

Zweden: 'Moving Like That'

Melodifestivalen, de nationale selectie van Zweden is nog in volle gang. Elke zaterdagavond om 20.00 uur is het feest en je kunt het allemaal live volgen via stvplay.se. Tijdens de eerste ronde van Melodifestivalen viel Omar Rudberg – o.a. bekend van de Netflixserie Young Royals – direct af. Misschien had 'ie nét iets zuiverder kunnen zingen? Desalniettemin is 'Moving Like That' een lekker nummertje, en de styling (een mix van Michael Jackson in zijn 'Rock With You' videoclip én Michael Jackson tijdens zijn HIStory Tour) mag er zijn.

Spanje: 'Ay mamá'

Je hoort het eigenlijk al meteen als je het filmpje start: dit liedje van Rigoberta Bandini was een grote publieksfavoriet tijdens de Spaanse nationale selectie Benidorm Fest. Het nummer-met-feministische-insteek is een ode aan alle moeders en op een gegeven moment verschijnt op de achtergrond een enorme wereldbol met een tepel erop. Bandini's tietenlied kreeg maar liefst 18% van de televotes (in tegenstelling tot de uiteindelijke inzending 'SloMo', die maar 4% van de televotes kreeg).

Duitsland: 'Pump it'

De Duitse nationale finale moet nog beginnen en er is nú al zóveel drama! Van de vele inzendingen voor het Duitse nationale Songfestival, beter bekend als Germany 12 Points, werd 'Pump it' al bij voorbaat niet geselecteerd voor een plekje. De band Eskimo Callboy – die inmiddels wel inzien dat die bandnaam wellicht een tikje beledigend is, en een nieuwe naam overwegen – is echter zó populair bij het Duitse Songfestivalpubliek dat er helemaal een petitie is gestart om de band toch op te nemen in de selectie. “NEIN!” zei het officiële Twitteraccount ESC Deutschland. Jammer, want de overgebleven inzendingen, op 4 maart te zien tijdens Germany 12 Points, zijn behoorlijk eentonig. De petitie is wel al bijna 100.000 keer ondertekend, dus wie weet?

Letland: 'Rich Itch'

More is more, moet de Letse band Mēs jūs mīlam gedacht hebben, want wat gebeurt er een hoop tijdens deze act, hè? Uiteindelijk werd deze inzending tijdens de Letse nationale finale zesde, en won een nummer over vegetarisch eten, waarin de zanger en passant opmerkte dat hij het leuk vindt om te beffen. Ach ja...

Litouwen: 'Not Your Mother'

De band Lolita Zero werd tijdens de nationale finale van Litouwen derde, en uiteindelijk ging Monika Liu met het nummer 'Sentimental' er met de overwinning vandoor. Hadden we op het Songfestival liever deze genderbending electroclash-knaller gehoord dan Liu's kabbelende liedje? Misschien!

Met dank aan Erik, Tom, Tom & Bram

Powered by Labrador CMS