De ultieme Beer Can Chicken

Sappige showstopper

Leestijd: < 1 min

Beer Can Chicken is inmiddels een moderne klassieker, maar wat is het perfecte recept? Executive chef van Big Green Egg Michèl Lambermon weet het. In samenwerking met Brouwerij Kompaan ontwikkelde hij de ultieme Big Green Egg Beer Can Chicken. 

Winq sprak Lambermon vlak nadat hij zijn recept voor het eerst uitprobeerde op het groene ei. “Je ziet het tot leven komen. Alles klopt: de pekel, de rub, het bier in combinatie met de kip. Het smaakt heerlijk.” 

Kruidig en krokant

“Beer Can Chicken is al honderden keren gemaakt,” vervolgt de chef, “daarom moest dit recept écht indrukwekkend worden. Ik ben eerst gaan kijken welk bier er het best bij past. We zijn gaan proeven en uiteindelijk is de Firestarter ontstaan. Een bier met citrustonen, gemaakt van Amerikaans hop. Vervolgens ben ik de specerijen voor een pekelmix en rub gaan samenstellen die past bij zowel het bier als de kip.”

“Als je het recept volgt, krijg je moeiteloos een krokant korstje”

De kip wordt eerst 2 uur gemarineerd in een pekel van de kruidenmix en het bier om op die manier maximale sappigheid en smaak voorafgaand aan het garen te realiseren. Het restant van het bier verdampt in de kip tijdens de bereiding in de EGG. Door de perfecte mix van specerijen, zout en suiker krijg je moeiteloos een krokante korst. Volg het recept welke erbij wordt geleverd, succes verzekerd.

Lambermons protip: “Gaar de kip in een gietijzeren ovenschaal gevuld met seizoensgroenten. Voorafgaand aan het garen strooi je er een snuf zout en peper en een paar druppels olijfolie overheen. Het sap van de kip druipt in de bak met groenten en gaart die gelijktijdig. Na ongeveer een uur heb je een heerlijke maaltijd.” Extra handig: je hoeft er in de tussentijd niet op te letten. “Dus je kunt gewoon bij je vrienden aan tafel van de overige blikjes Firestarter bier genieten.”

Big Green Egg Beer Can Chicken Kompaan
Big Green Egg Beer Can Chicken Kompaan

Van alle jaargetijden

De Big Green Egg wordt allang niet meer alleen tijdens een zomerse barbecue van stal gehaald. In de vier jaar dat Lambermon Executive Chef is bij Big Green Egg en recepten voor het bedrijf ontwikkelt heeft hij gemerkt dat gebruikers het groene buitenkooktoestel inmiddels vaak het hele jaar door gebruiken. “We zien dat mensen er steeds meer op gaan koken en de EGG niet alleen maar als vervanger van de barbecue gebruiken. Ze durven er een groot stuk vlees op klaar te maken, groentes op te garen en zelfs brood en appeltaart op te bakken. Logisch: de Big Green Egg werkt in feite hetzelfde als een oven en de bekende rokerige smaak past bij ontzettend veel gerechten.” 

De Firestarter Beer Can Chicken package is verkrijgbaar bij officiële Big Green Egg verkooppunten en via de Big Green Egg fan shop.

Big Green Egg Beer Can Chicken Kompaan
Big Green Egg Beer Can Chicken Kompaan

Recept Beer Can Chicken

Ingrediënten

 • 1 biologische kip
 • 1 liter koud water
 • 1 Firestarter Beer Can
 • Chicken Package
 • ½ el Olijfolie

Benodigde accessoires 

 • convEGGtor
 • Stainless Steel Grid
 • Cast Iron Skillet Small
 • Instant Read Thermometer

Voorbereiding

 1. Leg de kip in een passende bak en breng 100 ml van het water aan de kook. Haal de pan van het vuur en los de pekelmix uit de Firestarter Beer Can Chicken Package op in het hete water. 
 2. Meng het koude water en twee derde van een blikje Firestarter bier door de opgeloste pekel; de rest van het blikje houd je apart, dit heb je tijdens de bereiding nodig. Schenk de pekel bij de kip. Zorg ervoor dat deze volledige onder staat en laat 2 uur in de koelkast pekelen.

Bereiding

 1. Steek de houtskool in de Big Green Egg aan en verwarm met de convEGGtor en de Stainless Steel Grid tot een temperatuur van 200 graden. Haal de kip uit de pekel en dep deze rondom droog.
 2. Schenk intussen het restant uit het blikje Firestarter bier in het blanco blikje uit de Firestarter Beer Can Chicken Package en plaats deze in de Beer Can Chicken Roaster. Plaats de kip over deze houder en wrijf de huid in met de olijfolie. Wrijf de kip vervolgens in met de rub uit de Firestarter Beer Can Chicken Package en plaats de houder in de Cast Iron Skillet Small. 
 3. Plaats de skillet op het rooster en sluit de deksel van de EGG. Laat de Beer Can Chicken ca. een uur garen totdat deze een kerntemperatuur heeft bereikt van 75 graden; de kerntemperatuur van kip meet je in het dijbeen met de Instant Read Thermometer.
 4. Haal de skillet met de kip uit de EGG en haal de kip van de houder om deze aan te snijden.

Beeld: Big Green Egg

Powered by Labrador CMS