De Trut bestaat 35 jaar en viert dit met een inzamelingsactie

Steun voor lhbtq-projecten in Polen

Leestijd: < 1 min

In Amsterdam en verre omstreken is De Trut al 35 jaar een begrip. Wat een bruisend jubileumjaar had moeten worden is door corona volledig in de soep gelopen. Dus geven ze nu een online fundraiser-fuif om geld in te zamelen voor lhbtq-projecten in Polen. Doe je mee?

Queerdisco De Trut viert haar 35 jaar bestaan in de kelder van het Tetterodepand aan de Bilderdijkstraat. 35 jaar vrijwilligers, legendarische feesten en “zonder poespas” gin-tonics voor een zacht prijsje. 35 jaar samenkomen op zondag, wilde nachten, queers & dykes only en vieren dat je jezelf mag zijn. 35 jaar subsidie weggeven, krakende katers en niet te vergeten: telefoons uit!

Rijen voor de deur
Deze disco is een plek waar je over het algemeen alleen terecht komt als iemand je meeneemt of wanneer er via de beruchte kanalen van mond-tot-mondreclame over wordt verteld. Verstopt achter een zware houten deur op de Bilderdijkstraat, in een oude kelder van de voormalige lettergieterij Tetterode, bevindt zich al 35 jaar deze legendarische queerdisco de Trut.

Een kelder waar sinds jaar en dag op zondagavond rijen voor de deur stonden om binnen te komen. Een plek waar je als lhbtq- vrij bent om te zijn en te feesten. Een plek waar je je telefoon beter thuis kunt laten, want de Trut heeft een “no-phone en no-camera” beleid om de privacy van de bezoekers te waarborgen. Een plek die wordt gerund door bevlogen vrijwilligers die ervoor zorgen dat de Trut, de Trut blijft. Een plek die net als alle horecaondernemingen afgelopen jaar op allerlei manieren heeft geprobeerd te blijven uitdragen waar we voor staan. In het geval van de Trut: een vrijplaats in Amsterdam die haar winst weggeeft aan lhbtq- en hiv-gerelateerde projecten.

De deuren bleven dicht
Wat een bruisend jubileumjaar had moeten worden met als afsluiting een groots jubileumfeest, is door het alom bekende coronavirus volledig in de soep gelopen. De deuren bleven vooral dicht afgelopen jaar. 

Maar, de Trut zou de Trut niet zijn als zij niet op alternatieve wijze toch probeert zoveel mogelijk geld te verzamelen voor al die belangrijke lhbtq-projecten, in Nederland en wereldwijd. Daarom organiseert de Trut nu in plaats van een mieterse fuif een online fundraiser. De situatie voor lhbtq's in Polen is in korte tijd sterk verslechterd. Het Trutfonds gaat hen daarom financieel steunen door vier keer € 3500,00 aan donaties in te zamelen en te schenken aan vier lhbtq-projecten in Polen.

Doe je mee?
Via de website van De Trut is de laatste stand van de fundraiser te zien, kan er gedoneerd worden, vind je alle informatie over de Poolse organisaties die we willen steunen, kun je felicitatie-filmpjes bekijken en winkelen in de Trut Shop. Ga eens een kijkje nemen en doe mee!

Powered by Labrador CMS