Interview

“De republikeinen kunnen hun zelfgecreëerde monster niet meer beteugelen”

RTL-correspondent Erik Mouthaan over de Amerikaanse presidentsverkiezingen

Leestijd: < 1 min

Op dinsdag 3 november is het zo ver: dan wordt in Amerika bepaald of Trump nog vier jaar langer mag regeren, of Joe Biden hem zal opvolgen. Wij spraken RTL-correspondent Erik Mouthaan (47) over misschien wel de spannendste Amerikaanse presidentsverkiezing tot nu toe.

Zit de regenboogfamilie van Amerika tot 3 november met de billen samengeknepen?
“Bij de queer community heerst een sterk gevoel dat alle rechten ter discussie staan. Trump zégt dat hij niet tégen de gays is en in zijn tweets is hij ook niet anti-lhbtq. Toen Caitlyn Jenner bekendmaakte transgender te zijn, zei Trump daarover dat ze welkom was in de Trump Tower; het zou hem niet uitmaken naar welk toilet zij zou gaan. Terwijl de Republikeinse partij zich juist enorm verzette tegen dit soort moderne gender en seksualiteit. Trump heeft weliswaar de openlijk homoseksuele Richard Grenell benoemd tot zijn hoogste veiligheidsadviseur, maar het beleid van zijn regering laat echt iets anders zien. Witte homoseksuele mannen merken weinig van de manier waarop het Witte Huis omgaat met homorechten maar als je transgender of bijvoorbeeld non-binair bent, dan heb je wel een probleem. Als Joe Biden wint, zou het mij niet verbazen als hij de openlijk homoseksuele, voormalige presidentskandidaat Pete Buttigieg een ministerspost gunt.”

“Op de Twinks for Trump-bijeenkomst was maar een man of tien, waaronder Geert Wilders”

Zou Joe Biden de verdeeldheid kunnen repareren?
“Amerikanen kennen Biden al veertig jaar en iedereen weet dat hij niet extreemlinks is, ook al zegt de president steeds van wel. Hij probeert uit te stralen dat hij het land weet te herstellen. Maar de geest is uit de fles, de onvrede bij de aanhang van Donald Trump is daarmee niet verdwenen. Zij voelen zich bevrijd door deze president.”

Ik denk niet dat de president erg hoeft te rekenen op de gay vote?
“In 2016 zat Trump daar wél heel erg achteraan – er was zelfs een bijeenkomst die Twinks for Trump heette. Leuk, dacht ik, allemaal twinks! Ik ging erheen om verslag te doen, maar dacht ook; een beetje flirten met een twink is natuurlijk niet verkeerd! Het was helaas een teleurstellende bijeenkomst waar misschien tien man op af waren gekomen, tijdens de conventie in Cleveland. Trump wilde hiermee vooral zeggen dat homo’s bedreigd werden door moslimterroristen. Geert Wilders was er ook en die heeft daar nog iets gezegd. Stond hij daar zijn speech te houden tussen allemaal twinky jongens, van een jaar of negentien, met enkel een slipje aan en een rode Make America Great Again-pet op. Dat was echt een uitwas van de conservatieven uit de antimoslimhoek die zich voordeden als progressieve Amerikanen.”

Erik Mouthaan
Erik Mouthaan

Four more years met deze man. Houd je dat nog wel vol?
“Voorlopig zit ik er nog en zowel RTL en ik moeten nadenken over onze toekomst samen. Ik ben zo’n enorme New Yorker geworden; ik weet niet of ik nog kan aarden in Nederland. Soms denk ik ook: ik moet hier voor Amerikaanse televisie gaan werken maar dat vind ik dan ineens een angstig idee. Ik heb helemaal geen tijd om hier goed over na te denken, ik heb nu al mijn aandacht nodig voor – opnieuw – de meest legendarische presidentsverkiezingen, ooit.”

Het volledige interview lees je in de nieuwe editie van Winq. Of je hem nu in de winkel haalt of online bestelt: voor € 7,50 is ‘ie van jou!

Foto's: Menelik Puryear
S
tyling: Jennifer de la Cruz
Market editor: Roberto Johnson
Grooming: Blair Jaffer
Productie: Roger Innis @ Boom Productions

Powered by Labrador CMS