De Queer Boekentips van Micha Meinderts

"Voor het eerst las ik dat een transpersoon zich geen jongetje vóélt, maar dat ís"

Leestijd: < 1 min

Micha Meinderts publiceerde vorig jaar Aldus Sybren, een roman vol autobiografische elementen, die toch fictie bleef, want: "over mijn eigen transitie zou niemand willen lezen. Die is veel te conflictloos verlopen." We vroegen Micha om vijf van zijn favoriete queer boeken.

Patricia Highsmith - The Price of Salt (Carol)

Dit boek las ik voor een Amerikaanse gay bookclub. Anders had ik het waarschijnlijk niet opgepakt - lesbische literatuur had niet mijn interesse. Het verraste me, zeer positief. Het deed zo modern aan, had een afloop die – zeker voor die tijd – ongekend was en de personages zijn verfrissend en zo mooi uitgediept. Het schetste een interessant nieuw tijdsbeeld voor me.

293 pagina's - W.W. Norton & Co.

Ginn Hale - Wicked Gentlemen

Steampunk-achtige fantasy, met demonen en een spannend verhaal. Weer eens wat anders dan anders, met prachtig opgebouwde, getroubleerde personages en een interessante, niet-bestaande, maar realistisch weergegeven wereld met schurende machtsverhoudingen.

217 pagina's - Blind Eye Books

Lorna Minkman - Jongensdroom

Voor mij een eye-opener, omdat ik daar voor het eerst las dat een transgender persoon zich geen jongetje of meisje vóélt, maar dat simpelweg ís. Dat bijzonder subtiele onderscheid maakte voor mij een wereld van verschil. Van het verhaal zelf is me weinig bijgebleven, maar het heeft een krachtige invloed op mijn bewustwording gehad.

214 pagina's - Lannoo

Willem Nijholt - Een ongeduldig verlangen

Ik ben al heel lang bewonderaar van Willem Nijholts acteer- en zangprestaties, maar ik had nog nooit iets van hem gelezen. Hij bleek ook een onderhoudend auteur. Bij het lezen van dit boek voelde het alsof hij naast me zat en me zijn – bij vlagen gruwelijke – verhaal zelf vertelde. Mooi beschreven, zijn ontluikende seksualiteit, en hoe hij omging met het trauma dat jaren jappenkamp in Nederlands-Indië hem bezorgde.

280 pagina's - Querido

Mounir Samuel - Liefde is een rebelse vogel

Ik heb nooit een boek gekend dat zo weinig aansloot op mijn eigen belevingswereld en dat ik toch met zo'n fascinatie heb gelezen. Het is zinnelijk en zintuiglijk, bijna exotisch, misschien wel on-Nederlands. Vond het in ieder geval erg bijzonder om me onder te dompelen in al die smaken, geuren en emoties die ik nog niet kende.

302 pagina's - Uitgeverij Jurgen Maas

Meer lezen over Micha Meinderts? We spraken hem eerder over Aldus Sybren.

Coverbeeld: Anne Fauchey

Powered by Labrador CMS