De Queer Boekentips van Hinke van Abbema

Leestijd: < 1 min

Hinke van Abbema schreef afgelopen jaar het boek ‘Door jou ben ik mij’. Een boek over de Rotterdamse Jona, die tijdens een voetbalwedstrijd stapelgek wordt op Marouan, maar wat moet hij met die gevoelens? Vandaag deelt Hinke haar queer boekentips. 

André Aciman - Noem me bij jouw naam 

“André Aciman is zo begaafd in het neerzetten van sfeer en gevoel. ‘Noem me bij jouw naam’ moet ik noemen, al weet iedereen waarschijnlijk al van het bestaan van dit meesterwerk af. Het speelt zich af in de jaren ‘80 in Italië. De zeventienjarige Elio valt als een blok voor de vierentwintigjarige Oliver, een Amerikaanse student die voor één zomer bij hen intrekt om Elio’s vader te assisteren. Het mooie aan dit boek is de indringende oprechtheid van Elio’s gevoelens, gevoelens die je soms laten lachen en soms door merg en been gaan.”

Ambo / Anthos - 256 pagina’s

Queer boekentips Hinke
Queer boekentips Hinke

Jeff Chu - Does Jesus really love me?

“Jeff Chu is een Chinees-Amerikaanse homo met een christelijke achtergrond die een roadtrip door de Verenigde Staten maakt. Hij reist langs de meest conservatieve christelijke organisaties, waaronder de Westboro Baptist Church (van ‘God hates Fags’), maar ook de meer accepterende christelijke kerken komen langs. Bij elke ontmoeting staat de titelvraag centraal: kun je als homo door Jezus geaccepteerd worden? De antwoorden zijn soms schrijnend, maar Chu weet het humoristisch en toch ook met diepgang neer te zetten en trekt er mooie lessen uit.”

Harper - 384 pagina’s 

Benjamin Alire Sáenz - Aristoteles en Dante ontdekken de geheimen van het universum 

“Een intrigerend coming-of-age verhaal van twee Mexicaans-Amerikaanse tieners die dealen met racisme, seksualiteit, eenzaamheid en vragen waar elke tiener mee worstelt. Ze ontwikkelen een diepe vriendschap, die alles aankan. Dante komt bij Ari uit de kast en het is prachtig hoe mooi en begripvol Ari daarop reageert. In een masculiene omgeving die weinig tolerant is, komt hij op voor zijn vriend, zelfs als dat ten koste van hemzelf gaat. Samen komen ze achter de geheimen van het universum.”

Blossom Books B.V. - 352 pagina’s

Karen McManus - Een van ons liegt

“Zeggen dat deze Young Adult Whodunit een Queer boekentip is, is eigenlijk een enorme spoiler, dus vergeet dat maar gauw. Vier tieners op een Amerikaanse highschool zijn getuige van de dood van hun klasgenoot. Al gauw worden ze alle vier zowel door de politie als door hun klasgenoten verdacht. Je leest dit boek vanuit wisselend perspectief van de vier hoofdpersonen. Daardoor maak je met ze mee hoe het is om verdacht te worden en hoe de drie anderen verdacht zijn of juist niet. En de vraag blijft voortdurend in je achterhoofd spelen: wie van deze vier liegt?”

Van Goor - 204 pagina’s

Mackenzi Lee - The Gentleman’s Guide to Vice and Virtue

“Dit boek is uniek in zijn soort. De twee goede vrienden Henry en Percy gaan op hun Grand Tour, een roadtrip door Europa. Niks bijzonders misschien, maar het speelt zich af in de zeventiende eeuw. Rijden in een koets of te paard en overnachten in herbergen, die sfeer. Het is super interessant om LHBTQ-issues in een totaal andere tijd te plaatsen. Het woord homo of homoseksualiteit komt bijvoorbeeld niet voor in het boek. Maar het belangrijkste aan dit boek is het te gekke, hilarische karakter van Henry en de prachtige, lieve Percy daartegenover. Een supermooi stel.”

HarperCollins Publishers Inc - 528 pagina’s

Becky Albertalli - Love, Simon

“De eerste young-adult met een homoseksuele hoofdpersoon die verfilmd is als Hollywood-kaskraker. Een boek en een film die bedoeld zijn voor het grote publiek, met herkenbare middelbare school perikelen, goede vriendschappen, humor en liefde. Simon wordt gechanteerd door zijn klasgenoot, Martin, die erachter is gekomen dat hij homo is. Hij is nog niet uit de kast, maar Blue, de mysterieuze jongen waar hij mee mailt, is ook nog niet uit de kast. En Simon weet één ding: als hij door Martin ontmaskerd wordt, dan zal Blue, die supervoorzichtig is, nooit meer met hem willen praten.”

Penguin Books UK - 352 pagina’s

Powered by Labrador CMS