uit onze archieven

De Queer Boekentips van Edward van de Vendel

“Deze schrijver is rigoureus eerlijk”

Leestijd: 1 min

Schrijver Edward van de Vendel schreef tientallen kinderboeken, maar een van zijn mooiste blijft wat ons betreft De dagen van de bluegrassliefde, over de 18-jarige Tycho, die dolverliefd wordt op de Noorse Oliver tijdens zomerkamp. We vroegen Edward om vijf Queer Boekentips.

alan hollinghurst - de sparsholt-affaire

Eigenlijk hadden hier álle dikke romans van Hollinghurst kunnen staan, vooral ook Kind van een vreemde en De schoonheidslijn (of zijn debuut De zwembadbibliotheek), want zijn boeken lees je wegzinkend: in een gay wereld, in het Engeland in diverse tijden, in hoe mannen jong zijn en in hoe ze ouder worden. Bestel het boek hier.

Prometheus - 448 pagina’s - vertaling: Ton Heuvelmans

édouard louis - geschiedenis van geweld

De jonge Édouard wordt op straat aangesproken door ene jongen, hij neemt hem mee naar huis, ze hebben gepassioneerde seks, maar het eindigt in een gewelddadige verkrachting. De schrijver is rigoureus eerlijk, maar wat dit boek zo fenomenaal maakt, is de stijl en de vorm: heel langzaam kom je te weten wat er precies gebeurd is, en Louis laat je via indringende omwegen steeds dieper toe tot zijn gedachten en gevoelens. Bestel het boek hier.

De Bezige Bij - 224 pagina’s - vertaling: Jan Pieter van der Sterre en Reintje Ghoos

floortje zwigtman - een groene bloem, trilogie, bestaande uit schijnbewegingen, tegenspel en schaduwjongen

De drie heerlijke boeken over Adrian spelen in het Engeland van meer dan honderd jaar terug, en vertellen het wervelende verhaal van een jongen die het ‘O Hell’-gevoel heeft: als hij in gedoe belandt, als hem iets onfortuinlijks overkomt, en vooral als hij onweerstaanbaar verliefd wordt op Vincent. Bestel de boeken hier.

Luiting-Sijthoff - 1616 pagina’s

pim lammers & milja praagman - het lammetje dat een varken is

Warm en monter transgenderprentenboek dat het verhaal over een lammetje dat gewoon al die tijd een varken was in alle vanzelfsprekendheid vertelt. Sterke, simpele zinnen en heel mooie kleuren en composities: een rijk prentenboek voor zelfs al de allerkleinsten. Bestel het boek hier.

Uitgeverij de Eenhoorn - 32 pagina’s

Powered by Labrador CMS