De Queer Boekentips van Boris Dittrich

"De verrassende ontmoeting tussen vader en zoon in dit boek heeft me wakker gehouden"

Leestijd: 2 min

Volgens Boris Dittrich is er in de literatuur nog steeds een ernstig gebrek aan seksuele diversiteit. Onlangs bracht hij zijn nieuwste thriller Halszaak uit, met daarin dan ook een lesbische vrouw in de hoofdrol. We vroegen hem om vijf van zijn favoriete queer boeken.

annie proulx - brokeback mountain

Een kort verhaal van Annie Proulx. Twee jonge cowboys worden verliefd op elkaar, hebben seks, maar keren terug uit de bergen naar hun gewone leven. Ze trouwen beiden met een vrouw en krijgen kinderen. Elk jaar komen ze stiekem samen en genieten van elkaar, totdat een van hen niet meer op komt dagen. Heel aangrijpend en ook supermooi verfilmd. Heb een traantje gelaten. Bestel nu via Bol.com.

55 pagina's - Simon & Schuster

christopher isherwood - goodbye to berlin

Toen ik naar Berlijn verhuisde, was dit het eerste boek dat ik daar las. Vlak voor Hitler aan de macht komt, werpt het nazisme zijn schaduw vooruit in de gay stad Berlijn, waar alles mocht en kon. De sfeer is goed getroffen. In Berlijn heb ik Don Bachardy ontmoet, Christophers weduwnaar. De film Cabaret is een meesterlijke vertaling van het boek. Bestel nu via Bol.com.

272 pagina's - Vintage Books

armistead maupin - tales of the city

Met Armistead heb ik een paar keer gedineerd. Hij heeft een serie boeken over een van mijn lievelingssteden geschreven: San Francisco in de jaren zeventig. Een bonte stoet aan mensen komt voorbij, met veel leuke homo’s, lesbo’s and transgenders, tegen de achtergrond van de stad. Beetje ondergronds, alternatief, luchtig, vrolijk, maar soms ook verdrietig. Bestel nu via Bol.com.

416 pagina's - Harper Perennial

david leavitt - the lost language of cranes

Benjamin uit New York komt uit de kast en vertelt zijn ouders dat hij homo is. Zijn vader Owen begint te huilen als zijn zoon weg is, maar niet om de reden die je vermoedt. Het verhaal speelt in de jaren tachtig, toen aids zijn tol begon te eisen. De verrassende ontmoeting tussen de vader en de zoon heeft me wakker gehouden. Bestel nu via Bol.com.

368 pagina's - Bloomsbury

rudi van dantzig - voor een verloren soldaat

Vooruit, ook een Nederlands boek in mijn top 5. Vanuit het perspectief van een jonge jongen die door een Amerikaanse soldaat seksueel wordt misbruikt, vertelt van Dantzig ingetogen en gevoelig hoe deze gebeurtenis zijn leven positief en negatief heeft beïnvloed. Bestel nu via Bol.com.

256 pagina's - Singel Pockets

Meer lezen over Boris Dittrich? We spraken hem over Halszaak.

Powered by Labrador CMS