De Queer Boekentips van Alex Bakker

Leestijd: < 1 min

Historicus Alex Bakker publiceerde het boek Transgendergeschiedenis van Nederland. Een duidelijk overzicht van de eerste generatie transvrouwen die het geluk zocht in Casablanca, tot de hedendaagse genderdiscussie. Vandaag deelt de historicus zijn Queer Boekentips.

Christine Jorgensen -  A personal autobiography

De Amerikaanse Christine Jorgensen werd in 1952 wereldnieuws vanwege haar geslachtsaanpassende operatie. Ze was niet de eerste in de geschiedenis, maar zo werd het wel gepresenteerd door de pers. Haar autobiografie, gepubliceerd in 1968, gaf me veel inzicht in het klimaat voor transgenders in de jaren vijftig, toen niemand nog wist hoe het zat en het onbekende terrein veroverd moest worden. Bestel het boek via de lokale boekhandel of via Bol.com.

Bantam - 300 pagina’s

Renate Stoute - Uit een oude jas vol stenen

Renate Stoute was al een bekend schrijver toen ze in transitie ging. Sommigen in het literair-intellectuele milieu van de jaren negentig reageerden daar behoorlijk boosaardig op. Daar zouden ze nu niet meer mee wegkomen, denk ik. In dit boek beschrijft ze haar worsteling. Wat mij betreft het eerste echt goede boek van een Nederlandse transgender. Bestel het boek via de lokale boekhandel of via Bol.com.

Prometheus - 333 pagina’s

Maxim Februari - De maakbare man

Verplichte kost voor iedereen die zich bezighoudt met transgender issues. Maxim Februari heeft als filosoof een aangename, losse en humoristische toon en hij staat boven het tegenwoordig zo populaire identiteitsdenken, waarbij al het persoonlijke politiek wordt gemaakt.  Ik hou ervan als auteurs onderzoekend schrijven, op zoek zijn naar inzichten en rustig voor- en tegenargumenten analyseren. Bestel het boek via de lokale boekhandel of via Bol.com.

Prometheus - 120 pagina’s

Robert Beachy - Gay Berlin. Birthplace of a Modern Identity

Een prachtig, rijk geïllustreerd werk over Berlijn in de jaren twintig en dertig. Hier lag de bakermat van de LHBTQ-wereld. In de villa van Magnus Hirschfeld in Tiergarten, inclusief seksuologisch museum,  kwam alles en iedereen samen: homo’s, lesbo’s, transmensen. Altijd als ik in Berlijn ben, probeer ik me die tijd voor te stellen. Maar onafwendbaar is dan mijn volgende gedachte: en toen kwamen de nazi’s. Bestel het boek via de lokale boekhandel of via Bol.com.

352 pagina’s

Christine Burns - Trans Britain. Our journey from the shadows

Een heel recent boek: exact één dag verschenen na mijn transgeschiedenisboek over Nederland; qua inhoud zeer vergelijkbaar, maar dan over Engeland. Toeval, maar tegelijkertijd een teken des tijds: het momentum voor het optekenen van de eigen geschiedenis is daar. Bestel het boek via de lokale boekhandel of via Bol.com.

Cornerstone / Cornerstone Ras - 400 pagina’s

Meer lezen over Alex Bakker? We spraken hem eerder over Transgender in Nederland.

Coverbeeld: Marc Driessen

Winq kan commissie verdienen met links op deze pagina, uiteraard selecteren wij alleen producten die wij zelf ook fantastisch vinden. Lees hier hoe dat werkt.

Powered by Labrador CMS