Interview

"De gays snappen mijn knipoog"

'Lekker met de meiden'-zangeres MEROL

Leestijd: < 1 min

MEROL (27) had met 'Lekker met de meiden' dé culthit van deze zomer te pakken. Vandaag komt haar nieuwe single uit, met de even prikkelende titel 'Borderline': "Een anthem voor iedereen die de druk voelt om altijd maar gelukkig te zijn."

Wist je dat je goud in handen had, toen je 'Lekker met de meiden' schreef?
“Eerlijk gezegd wel, dat zal ik niet onder stoelen of banken steken. Met bescheidenheid kom je niet ver. Als ik ergens in geloof, mag de hele wereld dat weten. Mijn doel was om een zomerhit te scoren. Liever op mijn bek gaan dan het niet proberen. Ik speelde natuurlijk in op een fenomeen dat al bestond – mensen die elkaar aanspreken met meiden. In mijn vriendengroep, die voor een groot deel uit gays bestaat, zeggen we ook altijd: kom meiden! Daar wilde ik een lied over maken.”

Waarom denk je dat het zo massaal aansloeg en zelfs op festivals werd gedraaid?
“Uiteenlopende groepen herkennen zich in dit nummer: meiden die de grap snappen, meiden die het juist heel serieus nemen, maar ook mannen die keihard meebrullen. Het is een vriendenlied dat mensen verbindt. Enerzijds is het een kritiek op meisjes uit Amsterdam-Zuid, met al hun luxeproblemen. Maar tegelijkertijd ben ik soms óók zo’n meisje. Ik wilde dus niet alleen een parodie maken."

Lekker met de meiden is ook uitgegroeid tot een gay anthem. Wat vind je daarvan?
“Ja, top natuurlijk. Ik krijg dagelijks berichten van fans, wat ongelooflijk lief is, vooral omdat ik net kom kijken. Gays zijn toch de avant garde, zij hebben ook Lady Gaga grootgemaakt… en ik ben de Nederlandse Lady Gaga – grapje. Ik wil niet alle homo’s over één kam scheren, maar ze hebben wel vaak humor en zelfspot, en snappen de knipoog die ik probeer te maken. Zij begrepen ook gelijk mijn single 'Ik wil een kind van jou', terwijl anderen niet precies wisten hoe ze dat nummer moesten opvatten.”  

Vandaag komt je nieuwe single uit, 'Borderline', over de emotionele rollercoaster van het leven. Is dit een anthem voor iedereen die weleens labiel is?
“Voor iedereen die de druk voelt om altijd maar gelukkig te zijn. Het is zo’n clichéverhaal, dat je op Instagram alleen maar de successen ziet – en toch is het zo. Ik heb daar ook wel last van, dat ik me soms kut voel maar toch vind dat ik productief moet zijn. Ik merk de laatste tijd dat er ook mooie, gekke en spontane dingen kunnen ontstaan als je labiel bent. Daarom probeer ik nu de ups en downs te omhelzen en me niet meer zo tegen de slechte momenten te verzetten.”

"Als ik een eendagsvlieg blijk te zijn, hoop ik me de rest van mijn leven suf te schnabbelen in studentenhuizen en op sweet sixteen party's"

Heb je je stiekem laten inspireren door Madonna’s 'Borderline'?
“Ik kende het nog niet toen ik mijn nummer schreef, maar ik heb het inmiddels geluisterd en ben fan. Ik ben sowieso een groot fan van Madonna.”

Op je website word je omschreven als ‘hot en een tikkeltje ordinair, met een goede dosis zelfspot’. Is dat hoe je jezelf ziet? 
“Ik had het laatst met een vriend over het feit dat ik vaak word vergeleken met Famke Louise. Hij snapte dat wel en zei: jullie zijn allebei hot, maken hits en zijn een tikkeltje ordinair. Dat klonk catchy, dus zette ik het op mijn site en plakte er zelfspot achter. Wat ik doe is ook campy en cult.”

Draait het alleen de camp of heeft je muziek een diepere boodschap?
“In de eerste plaats moet ik een liedje lekker en geinig vinden, dat vind ik een goede graadmeter. Maar ik kan niet ontsnappen aan mijn toneelopleiding, dus het nummer moet ook goed in elkaar zitten – couplet, refrein, couplet, bridge. Als ik het eenmaal heb geschreven, merk ik dat er altijd iets van een boodschap of moraal in zit, maar het moet niet te degelijk en saai worden. Ik vind het leuk om uit de bocht te schieten en ook de taal van nu te vatten.”

'Lekker met de meiden' kwam op nummer 1 in de Viral Top 50 van Spotify. Wat nou als je een eendagsvlieg blijkt te zijn en het hier bij blijft?
“Dan hoop ik dat ik eeuwig op dit nummer kan blijven teren en me suf kan schnabbelen door op te treden in studentenhuizen en op sweet sixteen party’s. Mijn plan is om iedere maand een single te droppen. Zo heb ik al iets klaar staan voor november en ik wil ook een kerstsingle opnemen, een duet – maar daar kan ik nog niks over zeggen. Als ik nu een volledig album zou uitbrengen, zou niemand daar naar luisteren. Onbekende artiesten als ik, die alles zelf produceren en betalen, kunnen beter singles uitbrengen om zo fans aan je te blijven binden. Daarnaast wil ik werken aan mijn liveact en inhaken op momenten als Koningsdag. Het succes van 'Lekker met de meiden' suddert gelukkig nog even door. Wie weet blijft dit nummer op eenzame hoogte staan. Dat hoop ik natuurlijk niet, maar tot die tijd neem ik het er lekker van.”

De videoclip van 'Borderline' is gemaakt door Dominique Michelle Gimberg, die ook de clip van 'Ik wil een kind van jou regisseerde'. MEROL had geen budget voor een dure productie, dus werd het een lyric video, in de stijl van een ouderwets computerspelletje.

Coverbeeld: Shannon Kanhai

Powered by Labrador CMS