Songfestival

De concurrenten van Waylon | Tegen wie neemt onze countryster het op?

Deel 1

Leestijd: < 1 min

Met het nummer ‘Sheni gulistvis’ van de Georgische zanger Iriao is het Songfestival-veld compleet: 43 landen doen dit jaar mee aan het festival in Portugal, maar wie gaat er met de winst vandoor? Wij nemen de kandidaten met jullie door. Vandaag de eerste zeven.

Eleni Foureira voor Cyprus

Twaalf punten uit Griekenland wordt ook dit jaar geen probleem voor Cyprus. Zij betaalde genoeg om de populaire Griekse zangeres Eleni Foureira naar het festival te sturen. Dat probeerde ze zelf vorig jaar al met het aanstekelijke ‘Come Tiki Tam’. Ook dit jaar wilde ze meedoen voor Griekenland, maar de Griekse omroep zag dat niet zitten. Cyprus dus. Met het nummer ‘Fuego’ brengt ze de zomer naar Lissabon.

Elina Netsjajeva voor Estland

Een opvallende act deed mee aan Eesti Laul, de nationale voorrondes voor het Songfestival in Estland: operazangeres Elina met het nummer ‘La Forza’. Met een Jennifer Lopez-jurk (zucht: die kennen we ondertussen wel…) won ze het festival en mag ze haar land vertegenwoordigen tijdens de eerste halve finale. Met haar Russische roots krijgt Estland vast en zeker douze points from Russia.

Madame Monsieur voor Frankrijk

Als onderdeel van de Big Five staat Frankrijk net zoals Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Italië en Spanje ook dit jaar weer in de finale. Dat doen ze met muziekduo Madame Monsieur. Tijdens de nationale voorrondes wonnen ze nipt van publieksfavoriet Lisandro Cuxi. Het nummer ‘Mercy’ vertelt het verhaal van een Nigeriaanse vluchteling. In de clip komt dat duidelijk naar voren. Een hit in eigen land en misschien de rest van Europa?

Mikolas Josef voor Tsjechië

We hebben een winnaar! Mikolas wordt vast en zeker verkozen tot de meest knappe Songfestival-jongen van het festijn. Met het aanstekelijke ‘Lie to Me’ vertegenwoordigt hij zijn land in Portugal. Een hoge klassering moet zeker lukken, op dit moment staat hij al derde in de charts. Wordt ook weleens tijd: van de zes keer dat Tsjechië meedeed aan het festival, werd slechts één keer de finale gehaald.

Saara Aalto voor Finland

Een zucht van verlichting moet het geweest zijn toen Saara gebeld werd door de Finse omroep. In 2011 probeerde de opvallende zangeres voor het eerst mee te doen aan het Songfestival, toen werd ze tweede in de voorrondes. In 2016 werd ze opnieuw tweede en na deelname aan de Britse versie van X Factor (waar ze weeeeer tweede werd) werd ze eindelijk gevraagd mee te doen aan het Songfestival, zonder voorronde dit keer. Het Finse publiek wil dat ze met het nummer ‘Monsters’ naar Lissabon gaat en dat vinden wij meer dan prima.

Sennek voor België

En dan onze zuiderburen. Het succes van voorgaande jaren (vierde in 2015 en 2017 en tiende in 2016) gaan ze dit jaar gewoon voortzetten met de Vlaamse Sennek. De eerste zin van het nummer ‘A Matter of Time’? ‘Sometimes it feels like it’s meant to be broken.’ Het verwijst naar een incident tijdens het schrijfproces: “Alex [Sennek schreef het nummer samen met Alex Callier red.] was thee aan het zetten toen plots zijn elegante glazen theepot brak. Hij was daardoor duidelijk van slag, en de volgende dag stond die eerste zin plots op papier. Zo werd het een nummer over de vergankelijkheid van schoonheid”, zei de zangeres zelf. 

Vanja Radovanović voor Montenegro

Met Slavko – paardenstaart – Kalezic haalde ze de finale niet, ook met het Engelstalige nummer dat jaar ervoor lukte het niet. Daarom proberen ze de oude succesformule van 2014 en 2015 opnieuw: een Montenegrijnse zanger in eigen taal met een klein liedje. Het nummer heet ‘Inje’ en is een dramatisch Balkan-ballade met de nodige violen.

Powered by Labrador CMS