Fellow Travelers

De 10 beste queer tv-series van 2023: van Sex Education en Heartstopper tot Fellow Travelers

Welke serie staat bovenaan de lijst?

Leestijd: 4 min

Fijn hoe je tegenwoordig met gemak een toptienlijstje vult met queer tv-series. Hoewel best veel series met lhbtiq+-thema’s werden gecanceld, bleef er ook een hoop te zien. Van coming-of-age drama’s tot romantische comedyseries en hartverwarmende liefde in een dystopische wereld: dit zijn de tien beste queer tv-series van 2023.

10) everything now

Deze Britse serie gaat over de zestienjarige Mia die naar huis terugkeert nadat ze is behandeld voor een eetstoornis. Te zien is hoe ze haar eerste stappen zet op het gebied van de liefde. Ze komt erachter dat haar leven is stil blijven staan terwijl haar vrienden zijn doorgegaan met leven. Ze pakt de draad weer op, samen met haar drie beste vrienden en een nieuwe crush. Met Sophia Wilde als Mia en Stephen Fry als haar behandelend arts, Dr. Nell.

Te zien op Netflix

09) glamorous

Kim Cattrall (bekend van Sex and the City) speelt een cosmeticamagnaat die nu eens niet ijskoud en berekend is, maar invoelend – al staat ze daadkrachtig op haar strepen. Ze ziet haar imperium verpulveren en wordt door haar eigen personeel ondermijnd. Ze schakelt de hulp in van de vers aangenomen Marco Mejia, een gendernonconforme queer man die er op deze manier langzaam achterkomt wie hij eigenlijk is en wat het betekent om queer te zijn. Marco wordt gespeeld door Miss Benny. Of werd, moeten we eigenlijk zeggen, want na slechts één seizoen is Glamorous alweer gecanceld. 

Te zien op Netflix

08) our flag means death

Deze queer komedie over twee verliefde piraten is losjes gebaseerd op historische feiten en draait om de rivaliteit tussen twee piraten, Edward ‘Blackbeard’ Teach (een rol van Taika Waititi) en Stede Bonnet (gespeeld door Rhys Darby). In het eerste seizoen veranderde die rivaliteit in een onverwachte romance tussen de twee. Het tweede seizoen kwam dit jaar uit en te zien is hoe hoe Edward zwelgt in zelfmedelijden terwijl Stede nog altijd verblind is door de liefde. 

Te zien op HBO Max

07) elite

Het zevende seizoen van Elite alweer, met daarin de terugkeer van Omar Ayuso als Omar Shanaa. Hij studeert nu aan een universiteit ver van Las Encinas, maar gaat stagelopen bij die kostschool waar hij zelf ook les heeft gehad. Hij zit in therapie vanwege de dood van zijn vriend Samuel en heeft een relatie met Iván, die echter valt voor een bezorgjongen die Joel heet. En dit is slechts het begin van allerlei gekonkel, gemanipuleer en ongekende onthullingen.

Te zien op Netflix

06) sex education

In het vierde en laatste seizoen is te zien hoe Otis een nieuwe therapiepraktijk probeert op te zetten in zijn eerste jaar als student aan het Cavendish Sixth Form College. Er is echter al een rivaliserende sekstherapeut actief die hij weg moet zien te concurreren, wat een bron van conflicten is. Verder zien we hoe Adam in het reine probeert te komen met zijn bokkige vader, en hoe Otis’ moeder het leven als alleenstaande vrouw met een baby nét (niet) weet te rooien. De introductie van een lading nieuwe personages maakt het slotseizoen een beetje rommelig, maar aan het eind nemen we waardig afscheid van deze Britse serie, die door de jaren heel wat impact heeft gemaakt. 

Te zien op Netflix

05) somebody somewhere

Eindelijk eens een serie over ‘gewone’ mensen, is vaak te horen als het gaat over Somebody Somewhere. Te zien is hoe Sam het recente verlies van haar zus probeert te verwerken, wat nog niet echt wil lukken tot ze Joel tegen het lijf loopt: een christelijke, homoseksuele klasgenoot van vroeger die haar een zetje in de juiste richting geeft. Terwijl ze kampt met verlies, is zingen voor Sam de redding en ontdekt ze een gemeenschap van buitenstaanders die haar laten zien dat het vinden van je eigen mensen mogelijk is. In het tweede seizoen laten de makers deze verhaallijn grotendeels los en er is geen moment waar naartoe wordt gewerkt. Desondanks levert het een fraai portret op over familiebanden en vriendschappen.

Te zien op HBO Max

04) the last of us

In een dystopische wereld die is gebaseerd op de gelijknamige game is er voldoende ruimte voor de liefde in The Last of Us. Er is zelfs een volledige aflevering gewijd aan de romance tussen Bill en Frank. In een lange flashback is te zien hoe Bill, een binnenvetter die zich uit de maatschappij heeft teruggetrokken en zichzelf beschermt met enorme hekwerken en alarmsystemen, op een dag tóch overstag gaat en iemand zijn solistische leefwereld binnenlaat. Dat is Frank, en die blijkt al snel de liefde van zijn leven. Hun verhaallijn is bitterzoet en voor het verloop van de serie niet per se nodig, maar het is een prachtige zijlijn in een verder briljante serie. Ook de kus van Ellie en haar voormalige schoolvriendin Riley in een latere aflevering is ontroerend.

Te zien op HBO Max

03) juice

De Pakistaans-Britse comedian en acteur Mawaan Rizwan was als scenarioschrijver betrokken bij Sex Education, en deed daar ervaring op voor zijn eigen serie Juice. Die gaat over Jamma, die op zoek is naar de liefde. De herenliefde, welteverstaan. Of zoektocht, hij struikelt er letterlijk over te midden van zijn chaotische moslim-familie. Die love interest wordt gespeeld door Russell Tovey. Leuk om te weten: zijn broer en moeder spelen ook mee in deze hysterische sitcom. Die laatste, Shahnaz Rizwan, dook regelmatig op in Mawaans vroegere YouTube-video’s en werd daardoor later ontdekt door Bollywood, alwaar ze nu in blockbusters is te zien.

Juice was te zien bij BBC Three

02) heartstopper

In het eerste seizoen van Heartstopper was te zien hoe Nick en Charlie om elkaar heen draaiden: kregen de twee klasgenoten iets met elkaar of niet? Charlie was al uit de kast maar Nick durfde nog niet, al zat aan het slot van aflevering acht een ontroerende scène. In het tweede seizoen zijn de twee tot over hun oren verliefd op elkaar, maar hun relatie leidt er ook toe dat Nick een beetje in de knoop raakt met zichzelf: wil hij uit de kast komen of niet? En zo ja, hoe? Verder is te zien hoe de kids toeleven naar een schoolreis naar Parijs en ondergaat Tao een minimetamorfose.

Te zien op Netflix

01) fellow travelers

En dan de nummer één die dit lijstje aanvoert: Fellow Travelers! Deze serie begint in de jaren vijftig van Washington D.C., waar we de twee hoofdpersonages ontmoeten. Matt Bomer speelt Hawkins Fuller, een oorlogsveteraan die nu ambtenaar is en zijn homoseksualiteit diep verborgen houdt in de tijd dat senator Joseph McCarthy een ware heksenjacht uitvoert op alles wat afwijkt: met name communisten, maar ook homoseksuelen waren de klos. Jonathan Bailey is te zien als Tim Laughlin, die net als Fuller ambtenaar is. Hij is jong en zit vol idealen. De twee krijgen in het geheim een relatie en in acht afleveringen is de reis te zien die zij samen maken. Hun levens worden afgezet tegen de tijdsgeest: van de Vietnam-protesten in de jaren zestig tot de hedonistische seventies vol seks en disco, gevolgd door de aidscrisis in de jaren tachtig, met alle gruwelijke gevolgen van dien. Een geschiedkundige liefdesgeschiedenis.

Te zien op SkyShowtime

Powered by Labrador CMS