Winq ♥︎ Toer

Danser Timothy van Poucke over 'Toer': “Ballet moet je live ervaren”

Het Nationale Ballet viert jubileum met programma rond Toer van Schayk

Leestijd: < 1 min

Het Nationale Ballet bestaat dit jaar zestig jaar en viert dat met een bijzonder programma van de iconische kunstenaar Toer van Schayk. Tweede solist Timothy van Poucke danst mee en kan niet wachten weer voor een groot publiek op te treden.  

Binnenkort start het nieuwe seizoen na een zwaar jaar. Hoe is het voor jou weer op te kunnen treden voor publiek?
“Het is enorm fijn weer een première te hebben met hopelijk een volle zaal. Eind vorig jaar was ik bij een voorstelling van bevriende dansers in een zaal waar maar tweehonderd mensen zaten, dat is gewoon veel te weinig. Aan de ene kant is het mooi dat daar tweehonderd kunstliefhebbers bij elkaar waren, maar meer publiek geeft veel meer energie.”

Kun je meer vertellen over de twee stukken waarin jij gaat dansen?
“Dat zijn Beethovens 7e Symfonie en de wereldpremière van Lucifer Studies. Beide worden gechoreografeerd door de 84-jarige Toer van Schayk. Hij is een icoon in de Nederlandse balletwereld. Toer is niet meer de jongste, maar hij is behoorlijk fit voor zijn leeftijd. Hij is een schilder, kunstenaar, beeldhouwer en choreograaf en maakt zijn eigen kostuums.”

“Toer zit in een rolstoel, hij choreografeert aan de hand van tekeningen”

Hoe gaat hij te werk?
“Toer pakt een leeg schetsboek, waarin hij stap voor stap uittekent hoe de choreografie eruit moet komen te zien. Ik ken geen enkele andere choreograaf die zo werkt, maar het is ontzettend handig. Door een ongeval zit Toer in een rolstoel, dus hij is niet in staat de passen zelf voor te doen.”

Hoe vind jij het om onderdeel te zijn van het zestigjarig jubileum van Het Nationale Ballet?
“Dat vind ik heel bijzonder. Landen als Italië, Rusland en Frankrijk hebben eeuwenoude ballettradities, en Nederland begint er nu ook een op te bouwen. We zijn maar een klein land, maar hebben inmiddels toch een uitbundige traditie met grote namen als Toer van Schayk en Hans van Manen.”

Toer van Schayk is sinds het oprichtingsjaar betrokken bij Het Nationale Ballet. Wat is jouw eerste herinnering aan hem?
“Dat moet zijn geweest toen ik danste in De notenkraker. Ik was twaalf jaar oud en Toer liet de dansers vol trots zijn handgemaakte decor zien. Toen al merkte ik dat hij veel meer is dan danser of choreograaf. Hij is kunstenaar in de breedste zin van het woord. Ik kijk enorm tegen hem op, het zou moeilijk zijn dat niet te doen.”

Waarom moet iedereen deze voorstelling zien?
“Ten eerste is het fantastisch dat mensen weer fysiek naar kwaliteitsballet kunnen kijken. Wij werken hier elke dag voor en ballet moet je live beleven. Daarnaast is deze voorstelling een ode aan Toer, waarin we laten zien welke impact hij heeft gehad op de Nederlandse danswereld."

Toer van Het Nationale Ballet is te zien van 14 t/m 26 september. Ga voor meer informatie en tickets naar operaballet.nl.

Powered by Labrador CMS