Roze burgemeester

Danny de Vries: “Een Pride Oudewater ligt niet voor de hand, een regenboogzebrapad dan weer wel”

Leestijd: < 1 min

Nederland mag zich gelukkig prijzen met meerdere LHB-burgemeesters. Met hun zichtbaarheid dragen zij bij aan een tolerant klimaat binnen de gemeente. Vandaag delen we het verhaal van Danny de Vries (48, CDA). Hij is sinds 2020 burgemeester van Oudewater (Utrecht) met 10.000 inwoners.

“Ik ben een zij-instroom-burgemeester. Ik ben altijd ondernemer geweest, dus als je burgemeester wil worden, solliciteer je al gauw op een kleine gemeente. Oudewater stak er voor mij ver bovenuit. Het ligt prachtig in het groen, is historisch en toeristisch. Gemeente Oudewater heeft nu nog geen diversiteits- en inclusiebeleid. Tijdens mijn installatie in november 2020 hield ik een betoog over de inclusieve samenleving. De wethouder die daarover ging zei daarna: ‘Jij hebt er zo gepassioneerd over gesproken, ik voel me nu verplicht deze portefeuille aan jou over te dragen.’

We hesen eerst de regenboogvlag, nu de Progress-vlag [met kleuren voor transgender en non-binaire mensen, zwarte mensen, mensen van kleur en mensen die zijn gestorven aan aids of die hiv hebben – red.]. Zeven jaar lang ben ik de communicatieman van Pride Amsterdam geweest, dus ik weet hoe belangrijk dat is.

“In al mijn toespraken probeer ik de inclusieve samenleving onder de aandacht te brengen”

Ik heb ook het eerste regenboogontbijt georganiseerd in het stadhuis. Daar kwamen zo’n tien mensen op af. Een mooi begin. We vroegen of ze wilden meedenken over het beleid. Een Pride Oudewater ligt niet voor de hand, een regenboogzebrapad dan weer wel. Of een roze loper in het verpleeghuis. Het moet de juiste schaal hebben. Tijdens dat ontbijt vertelde ik ook dat ik nog nooit was uitgescholden voor homo, tot een keer hier op de markt in Oudewater. ‘Hey, burgemeester!’, riep iemand. ‘Ah, die homo’, zei een ander – en niet positief, zeg maar. Ik hoorde ook dat sommige mensen uit de lhbtq-gemeenschap liever niet naar volksfeesten gaan omdat ze zich aan het eind van de avond niet welkom voelen.

We maken met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen een startnotitie over de vraag hoe we diversiteit en inclusie op verschillende beleidsterreinen kunnen integreren, zoals evenementen, sport en ruimtelijke ordening. Oudewater heeft een grote voetbalclub. Daar kunnen we een ‘derde helft’ organiseren om het te hebben over vooroordelen, bijvoorbeeld. In al mijn toespraken probeer ik de inclusieve samenleving onder de aandacht te brengen. Op 4 mei heb ik ook aandacht gevraagd voor de vervolging van homo’s tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ik was aangenaam verrast dat André van Duin op de Dam dat ook deed. Op dit moment ben ik bezig alle lhbtqburgemeesters te benaderen. Ik ken er nu elf. Misschien kunnen we iets organiseren in aanloop naar de Amsterdamse bid voor World Pride. Of zaken aankaarten die in Den Haag achterblijven, zoals de mogelijkheid om X als gender in te vullen in je paspoort.”

Beeld: Chris & Marjan 

Powered by Labrador CMS