
Crisislijn voor lhbtiq-jongeren definitief gesloten door regering-Trump
“Afschaffen kan grote impact hebben, met name op trans- en non-binaire jongeren”
De regering-Trump heeft de stekker uit d speciale crisislijn voor lhbtiq+-jongeren getrokken. Vanaf nu zijn ze aangewezen op een algemene hulplijn. “Maar lhbtiq+-jongeren hebben iemand nodig die er speciaal voor ze is en weet dat hun identiteit geen fase is.”
In juni kondigde de Substance Abuse and Mental Health Services Administration (SAMHSA) aan dat een speciale crisislijn voor jongeren zou worden afgesloten. Dit omdat de regering-Trump ‘de lhbtiq+-jeugdhulpverlening niet langer wil isoleren’. Alle mensen op zoek naar hulp, bijvoorbeeld in het geval van suïcidale gedachten, zouden terecht moeten kunnen bij een algemene hulplijn.
bezorgheid
Dit leidde vrijwel meteen tot bezorgdheid, vooral ook omdat er op veel scholen in heel de VS sprake is van anti-lhbtiq+-beleid, met name sinds het aantreden van Trump en zijn regering.
Eerder deze maand zei Jaymes Black, CEO van lhbtiq+-belangenorganisatie The Trevor Project, hierover: “Dit gaat niet over politiek, dit gaat over mensen. Wanneer een transgender tiener belt omdat hij of zij op school wordt gepest en zelfmoord overweegt, heeft diegene iemand nodig die weet dat zijn of haar identiteit geen fase is die we moeten afleren.”
veilige omgeving
Op 17 juli was het zover: de speciale hulplijn voor lhbtiq+-jongeren is afgesloten. Volgens Cheryl Green, Senior Director van Welcoming Schools, een programma van Human Rights Campaign waarmee docenten een veilige, inclusieve omgeving kunnen creëren voor lhbtiq+-leerlingen, kan het afschaffen van de speciale hulplijn een grote impact hebben op jongeren, en dan met name op trans- en non-binaire jongeren.
Aan Attitude vertelt Green: “Het wegnemen van de mogelijkheid om direct contact op te nemen met counselors die zijn opgeleid in lhbtiq+-kwesties, riskeert dat kwetsbare jongeren gedwongen worden om algemene diensten te gebruiken die mogelijk het essentiële culturele begrip missen dat deze jongeren in tijden van crisis nodig hebben."
Green vervolgt: “We hebben te maken met een toename van anti-lhbitq+-wetten en -retoriek die het mentale welzijn van deze leerlingen bedreigen. In dit landschap versterkt het verlies van een bevestigende ondersteuningslijn gevoelens van isolatie, onzichtbaarheid en gevaar.”
dagelijks gepest
Ze besluit: “Onze jongeren moeten weten dat opvoeders om hen geven en hen zien zoals ze zijn. Indien mogelijk zouden ze actief alternatieve informatie over lhbtiq+-crisisondersteuning moeten delen, en GSA's of andere veilige ruimtes moeten faciliteren."
Volgens een rapport van Just Like Us zegt 10% van de trans leerlingen dagelijks gepest te worden, en 36% van de kinderen met trans ouders heeft op school te maken gehad met transfobe opmerkingen.
noodcontacten toegenomen
De 'Druk op 3'-optie, die in 2022 onder president Biden werd gelanceerd in samenwerking met The Trevor Project, heeft meer dan 1,3 miljoen jongeren geholpen door bellers in contact te brengen met counselors die speciaal zijn opgeleid om de geestelijke gezondheid van lhbtiq+-leerlingen te ondersteunen.
Sinds Trumps terugkeer in januari rapporteerde het Rainbow Youth Project meer dan 3800 noodcontacten in zes dagen – in 67% van deze gevallen ging het om trans jongeren of hun families.
Beeld: UnSplash